Groen licht voor fusie Crelan-AXA schuift verder op

©Wim Kempenaers

De fusie tussen Crelan en AXA Bank België zal ten vroegste eind dit jaar goedgekeurd worden. De ECB eist nog aanpassingen in het fusiedossier, dat Crelan al bijna twee jaar geleden heeft aangekondigd.

De geplande fusie tussen Crelan en AXA Bank begint veel weg te hebben van een processie van Echternach. Crelan, het vroegere Landbouwkrediet, kondigde in oktober 2019 zijn voornemen aan AXA Bank België over te nemen voor een bedrag van 620 miljoen euro. De combinatie Crelan-AXA Bank België zou meteen de vijfde grootste bank van België worden.

Bijna twee jaar later is die fusie nog altijd geen feit, omdat de Europese Centrale Bank vragen blijft stellen bij de financiering van de deal en de IT-infrastructuur van de nieuw te vormen groep.

Geen diepe zakken

Crelan heeft door zijn coöperatieve structuur geen diepe zakken of een rijke referentieaandeelhouder. De ECB vreest dat de overname een brug te ver is als Crelan zijn kapitaalbasis niet voldoende kan versterken. Om de deal gefinancierd te krijgen bereikte Crelan al overeenkomsten met de Franse verzekeraar AXA en de fondsenreus Amundi. Die zullen samen intekenen op achtergestelde obligaties van Crelan: AXA voor 200 miljoen euro, Amundi voor een nog onbekend bedrag.

De ECB vreest dat de overname een brug te ver is als Crelan zijn kapitaalbasis niet voldoende kan versterken.

Maar volgens het zakenblad Trends slaagt Crelan er niet de ECB te overtuigen van zijn plannen. Daardoor zou de bank met zijn partners opnieuw moeten onderhandelen over extra kapitaal, of moet ze zoeken naar nog een nieuwe geldschieter. Dat zou meteen betekenen dat Crelan meer tijd moet uittrekken om zijn fusiedossier rond te krijgen.

Terugkomen in september

Als dat dossier eenmaal klaar is en de inhoud is afgetoetst met de toezichthouders kan Crelan het indienen bij de ECB en de Nationale Bank. Die hebben dan drie maanden de tijd om een beslissing te nemen. Crelan had gehoopt het dossier in te dienen tegen de zomer, nu wordt dat september. Wat meteen betekent dat de bank pas tegen het einde van het jaar weet of ze AXA Bank België kan overnemen of niet.

Crelan bevestigt dat het er nu op rekent zijn dossier tegen september in te dienen. Verdere commentaar wil de bank niet geven op het bericht. In de wandelgangen valt te horen dat het dossier nagenoeg op punt staat. 'Er wordt wel nog gediscussieerd over technische aspecten van de obligaties, en ook over de migratie van de IT-systemen wordt nog over bepaalde aanpassingen gesproken', geeft een waarnemer mee. Ook het feit dat er een vakantieperiode aankomt, zou er mee toe hebben geleid dat uiteindelijk beslist werd de boel naar september te verzetten, klinkt het elders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud