Advertentie
Advertentie

Grootbanken in aanval tegen bankenwet

Herman Daems (foto: Photo News) ©Photo News

Na lang te hebben gezwegen mengen de grootste financiële spelers in ons land zich publiekelijk in het debat over de nieuwe bankenwet die op de tafel van de federale regering ligt. De timing is niet toevallig: de wet zit in de eindfase en kan nog voor Kerstmis het fiat krijgen van het kabinet-Di Rupo.

Het ziet er naar uit dat de nieuwe regels op een aantal vlakken, zoals het aan banden leggen van speculatieve marktactiviteiten en bonussen voor bankiers, een stuk strenger worden dan in de rest van Europa. Dat is geen goede zaak, betoogt Herman Daems, de voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis, vandaag in een opiniebijdrage in De Tijd. BNP Paribas Fortis is de grootste bank van het land.

‘Indien de Belgische wetgeving afwijkt van de Europese normen en van wat de buurlanden doen, dan mag verwacht worden dat dit op termijn zal leiden tot een verschuiving van bancaire en financiële activiteiten naar het buitenland en tot een afbouw en verschraling van de Belgische banken. Dat is niet goed voor de Belgische economie’, aldus Herman Daems.

Geen toegift

De Belgische wet inschakelen in de Europese aanpak is volgens Daems ‘helemaal geen toegift aan een zogenaamde bankenlobby’. De voorzitter van BNP Paribas Fortis vindt dat, om een nieuwe financiële crisis te vermijden, ‘wetgeving en regelgeving noodzakelijk zijn en strenge ook’.

Dat is in zijn ogen precies wat Europa gedaan heeft. ‘Maar als België nog een beetje een toekomst wil hebben in de financiële sector dan wordt best niet verder gegaan dan de Europese voorstellen.’ Daems betoogt voorts dat zo ook de ombouw van de Belgische economie naar een hoogwaardige diensteneconomie meer kansen krijgt.

Thomas Leysen, de voorzitter van KBC, zit min of meer op dezelfde golflengte. In een opiniebijdrage in De Standaard stelt hij dat de bankenwet het de laatste echt Belgische banken niet onmogelijk mag maken om een normale dienstverlening aan te bieden.

Verbazing

Ook Leysen erkent dat strengere regels nodig zijn in de nasleep van de financiële crisis die in 2008 losbarstte. 'De Belgische banken hebben in de jaren voor 2008 zware vergissingen begaan', stelt Leysen. Maar intussen zijn volgens hem al veel maatregelen genomen. Zo is het toezicht op de banken verscherpt en verdubbelden de kapitaaleisen. 'Het blijft dan ook verbazen dat velen blijven roepen 'dat er nog niets is veranderd' in bankenland.'

Ze krijgen steun van Eric Boyer, de voorzitter van ING België, een andere grootbank. ‘Men moet oppassen dat men niet te ver gaat in België. Het is een klein land met een open economie. Het is soms moeilijk te begrijpen waarom men in België verder wil gaan dan het Europese kader. We zijn dicht bij de verkiezingen. Ik heb soms een beetje het gevoel dat men te veel de politiek laat spelen en niet genoeg het belang van het land.’

Boyer vraagt zich af of de Belgische banken nog wel competitief kunnen blijven tegenover spelers in andere landen die niet zo’n strenge regels zullen hebben. ‘We hebben ons standpunt kenbaar gemaakt aan minister van Financiën Koen Geens, de Nationale Bank en andere belangrijke personen. Ze kennen perfect de risico’s.’

Guy Quaden, tijdelijk voorzitter van staatsbank Belfius, was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Maar in een kranteninterview zei hij dat de nieuwe regels minder van toepassing zijn op Belfius. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud