Grootbanken voegen geldautomaten samen tot Batopin

De grootbanken BNP Paribas Fortis, ING, KBC en Belfius willen naar één neutraal netwerk van geldautomaten, Batopin, gaan. ©Joost De Bock/ID

De vier grootste banken voegen hun geldautomaten samen tot een neutraal netwerk waar alle klanten terechtkunnen.

Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC beslisten vorig jaar om hun geldautomaten te bundelen tot één netwerk. Dat moet het beheer van cash geld - een dure zaak voor de banken - efficiënter en goedkoper maken.

5
Geldautomaat
De grootbanken beloven dat 95 procent van de Belgen een geldautomaat binnen vijf kilometer rond de woning zal vinden.

Zo kunnen bankautomaten die dicht bij elkaar gelegen zijn geschrapt worden en komen er middelen vrij om zelfs nieuwe geldverdelers te openen op plaatsen waar nu geen bankkantoren zijn. Het doel is een netwerk uit te bouwen waarmee 95 procent van de Belgen op 5 kilometer van zijn voordeur toegang heeft tot een geldautomaat. 

Die plannen zijn nu al vergevorderd met de oprichting van de vennootschap Batopin, wat staat voor Belgian ATM Optimisation Initiative. Kris De Ryck, die vroeger CEO was van Bancontact en nu de inlogapp Itsme (Belgian Mobile ID) leidt, wordt CEO van Batofin. De grootbanken banken kennen hem goed, want zowel Bancontact als Itsme was een initiatief van hen.

Of Batopin ook de naam van de automaten wordt, is nog niet duidelijk. 'Een commercieel merk is er nog niet', klinkt het in een persbericht. Wel willen de banken volgend jaar al starten het plaatsen van de eerste toestellen. 

Geldmaat

Het initiatief lijkt hard op Geldmaat in Nederland. Dat is de bundeling van de automaten van de drie grote Nederlandse banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) tot één Geldmaat-netwerk.

Al valt daar nu te horen dat de beloftes van Geldmaat, meer efficiëntie, een betere spreiding van de toestellen en minder kosten, nog niet zichtbaar zijn. Kleinere banken klagen in Het Financieele Dagblad dat het nieuwe systeem voor hen duurder is dan het oude. 'Ik ken de details nog niet, maar de Nederlandse situatie is toch anders dan de Belgische', zegt De Ryck.

Kris De Ryck, de CEO van Itsme, zal Batopin leiden.

In ons land hebben ook vijf kleinere banken (Crelan, AXA Bank, Argenta, VDK en Bpost) de handen in elkaar geslagen voor geldautomaten. Daar gaat het echter niet om de creatie van een neutraal netwerk, maar worden de automaten van elke bank gezamenlijk beheerd via de joint venture Jofico.

Corona

Cash geld is al een tijd op zijn retour. In 2012 piekte het aantal geldafhalingen op 300 miljoen, maar vorig jaar was dat al gedaald tot minder dan 240 miljoen. Door de coronacrisis is het aantal geldafhalingen dit jaar verder aan het zakken. 'Cash zal er toch nog een lange tijd zijn. We moeten erover waken dat de verdeling van cash zo efficiënt mogelijk geregeld wordt', zegt De Ryck.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud