Advertentie

Grootste Italiaanse bank schudt sector wakker met miljardenbod

Als Intesa Sanpaolo en UBI Banca de krachten bundelen, onstaat een bankgigant met meer dan 1.100 miljard euro aan deposito's.

Intesa Sanpaolo verrast met een vijandig bod van bijna 5 miljard euro op zijn kleinere sectorgenoot UBI Banca. Mogelijk geeft Intesa zo het startschot voor een langverwachte fusiegolf onder de Italiaanse banken.

Intesa's bod komt als een complete verrassing. Maandag had UBI Banca in haar thuisbasis Bergamo nog een strategisch plan voor de komende drie jaar voorgesteld. De belangrijkste boodschap die topman Victor Massiah toen gaf, is dat UBI vast van plan was een zelfstandige koers te blijven varen, en dat het op overnames zinde. 

Enkele uren later kondigde Intesa Sanpaolo aan dat het zijn kleinere sectorgenoot wil binnenhalen voor 4,9 miljard euro, of omgerekend 4,25 euro per aandeel. Al gaan beleggers ervan uit dat Intesa, dat het bod volledig met eigen aandelen wil financieren, uiteindelijk met meer over de brug zal moeten komen. Op de beurs van Milaan stijgt UBI Banca dinsdag met meer dan 20 procent. Intesa Sanpaolo  wint bijna 4 procent. 

De raad van bestuur van UBI Banca zal dinsdag nog samenkomen om het ongevraagde bod te bespreken. Volgens waarnemers kan Intesa Sanpaolo met zijn bod het startschot hebben gegeven voor een langverwachte consolidatie in de sterk versnipperde Italiaanse banksector. Die kreunt al lang onder de historisch lage rentevoeten, torenhoge investeringen in de steeds strengere regelgeving en de snellere digitalisering. 

Als de raad van bestuur zou instemmen, kan een Italiaanse gigant ontstaan met meer dan 1.100 miljard euro aan deposito's en een gezamenlijke omzet van 21 miljard euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud