Grootste KBC-vakbond wil zondagswerk uit CAO-onderhandelingen halen

Het sociaal overleg bij KBC zit al bijna vier maanden muurvast. ©REUTERS

Nu KBC voor het eerst in 40 jaar een nieuw jaar ingaat zonder sociaal akkoord, eist ook ACV Puls, de grootste vakbond bij de bank, dat de directie de cao-onderhandelingen niet langer koppelt aan een omstreden experiment rond zondagswerk.

De vakbonden en de directie kwamen in september bij elkaar om te onderhandelen over een nieuwe cao die werkzekerheid moet bieden voor de 14.000 werknemers van KBC in België. De vorige overeenkomst liep eind vorig jaar af. De gesprekken waren in een gespannen sfeer gestart omdat KBC kort daarvoor al een reorganisatie had aangekondigd waarbij het de komende drie jaar 1.400 jobs wil schrappen.

Bovendien koppelde de directie de CAO-onderhandelingen aan gesprekken over een experiment waarbij een team van vrijwilligers wordt ingezet om ook op zondag klanten te woord te staan vanuit een callcenter. Omdat dat voorstel meteen op een 'njet' van de liberale vakbond stootte, zitten de sociale onderhandelingen bij KBC nu helemaal vast. Voor afspraken rond flexibiliteit op het werk is het fiat van de drie vakbonden bij de financiële groep nodig. 

Open brief aan Thijs

Het gevolg is dat KBC voor het eerst in 40 jaar een nieuw jaar ingaat zonder een cao over tewerkstelling en werkzekerheid, klaagt de christelijke vakbond ACV Puls donderdag aan in een 'open brief' aan CEO Johan Thijs. Meningsverschillen over een project als zondagswerk zijn logisch, maar het is niet logisch dat elke medewerker daar het slachtoffer van wordt.

ACV Puls vraagt dat de besprekingen over een nieuwe cao rond werkzekerheid meteen worden herstart. Tegelijk kan dan worden onderhandeld over het project rond zondagswerk bij de bank. Die gesprekken moeten losstaan van de cao-discussies en kunnen enkel plaatsvinden voor de medewerkers die daarvoor interesse hebben, oppert ACV Puls.

Tijdskrediet geweigerd

In de tussentijd stelt de vakbond voor dat de cao die eind vorig jaar ten einde liep, wordt verlengd. Dat kan er volgens de bond toe leiden dat een aantal problemen opgelost raken. Momenteel worden aanvragen voor tijdskrediet bijvoorbeeld niet goedgekeurd en bestaat er onduidelijkheid over de werking van het interne jobcenter of over de overgangsregelingen voor wie met pensioen wil gaan.

In de pamfletten die donderdagochtend werden uitgestuurd, vraagt de vakbond ook dat de directie van KBC duidelijk zegt wat haar standpunt is. 'Als er geen of een negatieve respons is bij de bedrijfsleiding en/of de werknemersorganisaties, sluiten we geen enkele optie uit om deze situatie te deblokkeren', besluit de bond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud