Halfjaar vertraging voor overname AXA Bank door Crelan

Dankzij de overname van AXA wordt Crelan de grootste Belgische bank na de vier grootbanken. ©Wim Kempenaers

De creatie van een nieuwe grote Belgische bank gaat door, maar loopt vertraging op door de coronacrisis.

De afronding van de overname van AXA Bank, in handen van de Franse verzekeraar AXA , door de Belgische coöperatieve bankgroep Crelan loopt vertraging op. Normaal zou de operatie rond deze tijd groen licht krijgen van de toezichthouders en afgerond worden in juni. 'In plaats van voor de zomer zal het voor het jaareinde zijn', zegt woordvoerder Ortwin De Vliegher van Crelan. 'De operatie gaat door', benadrukt Lisa Pieters, de woordvoerder van AXA Bank.

620 miljoen
Overnameprijs
Crelan betaalt 620 miljoen euro voor AXA Bank. Het gaat om 540 miljoen euro in cash en de verkoop van Crelan Insurance aan AXA.

De deal, een overname van 620 miljoen euro die zeven maanden geleden werd aangekondigd, loopt vertraging op door twee redenen die allebei verband houden met de uitbraak van het coronavirus. Dat de economie half maart op slot ging, kan een grote impact hebben op de kredietportefeuille van banken. 'We zullen aan het einde van het jaar een beter beeld hebben op de cijfers dan nu', zegt De Vliegher.

ICT-consultants

Daarnaast leiden de restrictieve coronamaatregelen tot vertraging bij de geplande samenvoeging van de twee banken. De loskoppeling van AXA Bank van de IT-systemen van de groep en de integratie in de systemen van Crelan is een erg complexe operatie die goed moet worden voorbereid. De integratie moet binnen een bepaalde tijd na de closing afgerond worden, maar door de coronacrisis loopt die cruciale voorbereiding vertraging op.

Het probleem is dat heel wat externe ICT-consultants die de integratie voorbereiden sinds de lockdown hun werk niet meer kunnen doen. Ze mogen de bankkantoren niet binnen en kunnen ook niet vanop afstand werken. Interne medewerkers kunnen thuiswerken, maar externe mensen mogen om veiligheidsredenen niet vanop afstand inloggen op de banksystemen.

Het uitstel van de closing gebeurt in overleg met de regulatoren, valt te horen. De operatie moet van heel wat toezichthouders groen licht krijgen. Naast de Belgische Nationale Bank en Banque de France, gaat het om de Europese Centrale Bank en de Belgische mededingingsautoriteit. Zolang de operatie niet afgerond is, blijven beide banken volledig gescheiden concurrenten.

Bij Crelan vonden onlangs twee wissels aan de top plaats. In het vijfkoppige directiecomité werd Paul Malfeyt benoemd tot nieuwe financieel directeur. Hij volgt Filip De Campenaere op, die vorig jaar verdween, net voor de overname van Crelan. Anne Fievez is dan weer benoemd tot CIO. De vorige Chief Information Officer van Crelan, Heidi Cortois, vertrok naar de verzekeraar NN.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud