'Helpt om schuld onder 100 procent te houden'

De 3,45 miljard euro - 3 miljard staatssteun en 450 miljoen premie - die KBC in december versneld aan de federale overheid terugstort, heeft geen invloed op de begroting, maar moet de regering helpen om de overheidsschuld onder de 100 procent van het bbp te houden. Dat stelt de woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V).

Het bedrag zal wel in de begrotingstabellen opgenomen worden, maar kan volgens de Europese begrotingsregels niet in rekening gebracht worden voor de begroting 2012.

Wel zal de operatie een invloed hebben op de staatsschuld. De 3,45 miljard euro is goed voor ongeveer één procent van het bbp. De versnelde terugbetaling moet helpen om de overheidsschuld onder de 100 procent van het bbp te houden. Die symbolische grens dreigde immers terug overschreden te worden door de kapitaalinjectie voor Dexia.

Als gevolg van de financiële en economische crisis is de schuldgraad van ons land opnieuw gestegen. De schuldgraad steeg van 84 procent van het bbp in 2007 naar 97,8 procent in 2011. Dit jaar dreigt de schuldgraad boven de 100 procent van het bbp te stijgen, mede door de herkapitalisering van de restbank Dexia ten belope van 2,92 miljard euro. De Maastrichtnorm stelt dat de schuldgraad van de EU-lidstaten onder de 60 procent moet blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud