Herkapitalisatie doet aandeel Bankia kelderen

Het hoofdkwartier van Bankia in Madrid. (Foto: Bloomberg) ©Bloomberg

In Madrid verloor het aandeel van Bankia bij de opening van de beurs meer dan 40 procent. Vrijdag kondigde het Spaanse reddingsfonds voor de banken (Frob) aan dat het 15,54 miljard euro pompt in de probleembank door de uitgifte van miljarden nieuwe aandelen met een nominale waarde van 1 cent.

Bankia ontstond in 2011 uit de fusie van zeven kleinere spaarbanken die dreigden om te vallen als gevolg van de crisis op de Spaanse huizenmarkt. Zo'n 350.000 Spanjaarden tekenden in op de aandelen van de nieuwe financiële instelling, die tegen 3,75 euro debuteerden. Vrijdag sloot het aandeel Bankia af op 0,25 euro.

Vorig jaar bleek dat de fusie van de zeven spaarbanken niet volstond om het hoofd te bieden aan de financiële storm en Madrid besliste om de bank te nationaliseren. Spanje klopte toen aan bij Europa voor een beperkt reddingsplan van 41 miljard euro voor zijn banksector. Op die manier wilde de Spaanse regering vermijden dat ze op hetzelfde Europese strafbankje kwam te zitten als Griekenland, Portugal, Ierland en Cyprus.

In mei zal het Spaanse reddingsfonds Frob 15,54 miljard euro in Bankia pompen door de uitgifte van 1.554 miljard nieuwe aandelen met een nominale waarde van 1 eurocent. Daarmee verliezen dus vooral de vele kleine aandeelhouders hun geld. Dat de aandeelhouders en schuldeisers de grootste verliezen moesten slikken, was een voorwaarde van Europa om de Spaanse banksector te hulp te snellen.

De kleine aandeelhouders hebben nu nog 52 procent van Bankia in handen, maar na de operatie zal dat belang verwateren tot 0,13 procent. Na de herkapitalisatie zal Bankia bovendien een omgekeerde aandelensplitsing uitvoeren, waarbij 100 aandelen omgezet worden in 1 aandeel van 1 euro.

En er liggen nog ingrijpende veranderingen voor de Spaanse bankensector in de schuif van de overheid. Zo circuleert het plan om Bankia te fuseren met CatalunyaCaixa en NovaCaixaGalicia, twee andere probleembanken in overheidshanden. Ook de schuldeisers van die banken zullen dan zware verliezen moeten slikken.

Op de beurs in Madrid wordt Bankia zwaar afgestraft. Dat het aandeel nog steeds niet is weggezakt tot 0,01 euro, de nominale waarde van de nieuwe aandelen, toont dat er toch nog 'believers' zijn, die geloven dat Bankia een betere toekomst wacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud