Herman Van Thillo veroordeeld in voorkenniszaak

Het Brusselse hof van beroep heeft Herman Van Thillo, ex-KBC-bestuurder en lid van de bekende zakenfamilie, veroordeeld voor misbruik van voorkennis. Dat vernam De Tijd.

Toen de familie Van Thillo, een van Belgiës rijkste families, midden jaren negentig de bank Spaarkrediet aan Kredietbank verkocht, belandde Herman Van Thillo in de raad van bestuur van Kredietbank (nu KBC). Hij bleef daar bestuurder tot januari 2005. Maar vlak voor het einde van zijn mandaat, in 2004, ging de nu 76-jarige Van Thillo in de fout, oordeelt het Brusselse hof van beroep.
Dat heeft alles te maken met een operatie van december 2004. Toen besliste de groep Almanij-KBC haar structuur te stroomlijnen. De KBC Bankverzekeringsholding nam Almanij over. En de aandeelhouders van de twee bedrijven gaven groen licht voor de herstructurering in maart 2005.
Maar achter de schermen begonnen de voorbereidingen voor de operatie al in januari 2004. In oktober waren alle scenario’s afgetoetst en viel de beslissing om de twee bedrijven te laten fuseren door een overname. Dat stond te lezen in een interne nota van 14 oktober aan alle bestuurders, onder wie dus ook Van Thillo.
Eind oktober plaatste Herman Van Thillo verschillende aankoop- en verkooporders van aandelen-Almanij en -KBC. Hij deed dat via zijn patrimoniumvennootschap, Kust­invest, die tot dan alleen investeerde in onroerend goed. De transacties vielen ook de beurswaakhond op, die een algemeen onderzoek had geopend naar de koersopstoot van de aandelen-Almanij en -Almancora in de periode voor de officiële bekendmaking van de operatie.
Het Brusselse hof van beroep heeft nu uitspraak gedaan over de affaire. Van Thillo wordt veroordeeld tot 122.500 euro boete. De beurswaakhond was strenger en had een boete van 220.590 euro opgelegd, of drie keer het vermogensvoordeel, berekend op basis van de slotkoers van Almanij op 23 december 2004.
Het hof houdt er geen rekening mee dat Van Thillo de aandelen nooit heeft verkocht en de winst dus nooit heeft opgestreken. Het houdt er evenmin rekening mee dat Van Thillo bij het aankopen van de aandelen niet honderd procent zeker wist dat de geplande fusie zou doorgaan. ‘Of op dat ogenblik al dan niet zekerheid bestond over de goede afloop van het geplande proces, doet niet ter zake.’
Ook de procedures voor de beurswaakhond zijn correct verlopen, besluit het hof. Maar de beslissing van de beurswaakhond om het hele dossier publiek te maken, vindt het hof wél te streng. ‘Het gaat om een geïsoleerd incident aan het einde van zijn loopbaan als bestuurder. En het risico op recidive is onbestaande omdat hij geen bestuurder meer is en al tien jaar pensioengerechtigd is.’
Zowel de beurswaakhond FSMA als Van Thillo’s advocaat gaf gisteren geen reactie.  Herman Van Thillo is de oom van Christian Van Thillo, de topman van De Persgroep (VTM, Het Laatste Nieuws, De Tijd).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud