Advertentie

Heroplevende obligatiehandel krikt winst JPMorgan op

Een reclamepaneel van JPMorgan Chase op Times Square in New York. ©Bloomberg

De eerste Amerikaanse grootbank die met kwartaalcijfers naar buiten komt, doet dat met verve. JPMorgan Chase klopte de analistenverwachtingen dankzij een heroplevende obligatiehandel.

JPMorgan zette een winstgroei neer van 12 procent tot 5,91 miljard dollar of 1,45 dollar per aandeel. Analisten hadden gemiddeld een winst per aandeel van 1,40 dollar naar voren geschoven. Motor van de winstgroei was de divisie die obligaties, valuta en grondstoffen verhandelt. De inkomsten uit die activiteiten stegen met 5 procent tot 4,07 miljard dollar.

De zakenbank van JPMorgan, waar die handelsdesk onder valt, is naar omzet de grootste in zijn soort in de wereld. De prestaties ervan zijn dus bepalend voor de resultaten van de groep. Afgelopen kwartaal zorgde de Zwitserse centrale bank voor een schok in de valutamarkt, door het plafond boven de Zwitserse frank weg te nemen. Het resultaat was dat de koers van de frank de hoogte in schoot. Een golf waar JPMorgan behendig op wist te surfen.

Provisies

Wells Fargo, naar beurswaarde de nummer één van de Amerikaanse banksector, kan niet terugvallen op stevig renderende zakenbankpoot. De bank moet het vooral hebben van hypotheekleningen, waarin het Amerikaans marktleider is. Een marktleiderschap met een donker randje. Want hoewel de Amerikaanse huizenmarkt aan de beterhand is, moet Wells Fargo nog steeds aanzienlijke bedragen opzij zetten om zich in te dekken tegen leningen die niet (meer) afbetaald worden.

Het afgelopen kwartaal zette Wells Fargo daarom 608 miljoen dollar opzij. Dat is liefst 87 procent meer dan een jaar eerder. Het resultaat is dat de nettowinst een kleine 3 procent daalde tot 5,46 miljard dollar of 1,04 dollar per aandeel. Daarmee wist Wells Fargo wel de verwachtingen van de analisten te overtreffen. Die hadden 98 dollarcent winst per aandeel voorspeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud