Advertentie

Herstructurerend ING ziet 'fundamentele groei'

Ralph Hamers, CEO van ING. ©ANP

ING, dat in de herfst van vorig jaar een grote herstructurering aankondigde, profiteerde in het eerste kwartaal volop van de economische lente: 40 procent meer winst, en 'fundamentele groei', aldus topman Ralph Hamers.

Voor belastingen klom de winst tot 1,65 miljard euro (+39%).

Dat is vooral te danken aan hogere inkomsten uit de dienstverlening aan grote, internationale bedrijven, aldus ING. Ook de kredietverlening liet opnieuw groei zien en de voorzieningen voor oninbare leningen waren relatief laag. 'Daarnaast hielp een scherpe kostencontrole de bank vooruit', zei topman Ralph Hamers woensdag.

ING boekte wel een lagere nettowinst, 1,14 miljard euro tegen 1,25 miljard euro een jaar eerder. Dat komt doordat de bank in het eerste kwartaal van 2016 een eenmalige winst van ruim een half miljard euro boekte op de verkoop van aandelen in zijn voormalige verzekeringstak NN Group (Nationale-Nederlanden).

Spaartegoeden stijgen

De kredietportefeuille groeide afgelopen kwartaa met 5,7 miljard euro. Zowel consumenten als bedrijven leenden meer bij ING. Ook de spaartegoeden namen met 6,7 miljard euro toe. De rentemarge bleef stabiel, terwijl de inkomsten uit provisies en commissies in de lift zaten.

In een toelichting op de cijfers zei Hamers dat de economische vooruitzichten zonnig blijven. Het consumentenvertrouwen in Europa neemt toe, terwijl de werkloosheid verder daalt. Ook de huizenmarkt vertoont in de meeste markten waar ING actief is een stijgende lijn.

Dat zorgt voor een 'fundamentele groei', aldus de topman. Wel blijft de lage rente een rem zetten op de financiƫle resultaten.

Hamers zegt in een toelichting op de website van ING dat hij het jammer vindt dat er zo veel banen verloren gaan bij de herstructurering die hij in oktober 2016 aankondigde, maar dat het transformatieplan om de 'bank van de toekomst' te bouwen ondertussen wel op kruissnelheid zit. 'En in samenspraak met de Belgische vakbonden werd het banenverlies beperkt.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud