Hongarije kan KBC opnieuw treffen

De Hongaarse premier Viktor Orban lanceerde een opmerkelijk voorstel. (foto: AFP)

De Hongaarse premier Viktor Orban gaf gisteren zijn fiat voor een plan dat zijn landgenoten de mogelijkheid biedt hun hypotheeklening in een buitenlandse munt met een fikse korting terug te betalen. Dat kan de Hongaarse banken, waaronder KBC-dochter K&H, opnieuw schade toebrengen. Maar het plan oogst veel kritiek, niet het minst van de Europese Commissie.

In Hongarije hebben veel Hongaarse en buitenlandse banken hun klanten woonkredieten in Zwitserse frank aangeboden. Twee derde van alle Hongaarse hypotheekleningen noteert in Zwitserse frank. Klanten werden gelokt door de lage rente op kredieten in Zwitserse frank, in vergelijking met de hoge rente op kredieten in Hongaarse forint. Het enorme wisselkoersrisico werd even vergeten.

Door de flinke stijging van de Zwitserse frank zagen veel Hongaren hun aflossingslast in die munt de voorbije weken echter enorm toenemen. Dat kan de banken opzadelen met veel probleemkredieten.

De banken verkiezen echter die probleemkredieten boven het voorstel van de Hongaarse premier Viktor Orban. De Hongaren met voldoende spaarvermogen zouden hun hypotheek immers in één keer kunnen aflossen tegen een vaste wisselkoers van 180 forint per Zwitserse frank of 250 forint per euro. Dat zijn koersen die een fikse korting van respectievelijk 23 en 11 procent opleveren tegenover de huidige wisselkoersen.

Orban had ook 'goed nieuws' voor de banken. Dit plan doet een eerder voorstel teniet waarbij de banken zouden worden verplicht de hypotheken in buitenlandse valuta om te zetten in leningen in forint.

Het nieuwe plan moet wel nog het fiat krijgen van het parlement. Het is onduidelijk wanneer de stemming plaatsvindt.

KBC

Als het plan het haalt, kan dat de banken veel geld kosten, al circuleren daarover verschillende cijfers. Het is wel afwachten of veel Hongaren in staat zijn op de nieuwe regeling in te gaan. Die vergt immers dat ze het uitstaande bedrag van hun lening in een keer aflossen.   

Ook KBC, dat via zijn dochter K&H actief is in Hongarije, kan delen in de klappen. Maar volgens woordvoerster Viviane Huybrecht zijn er 'op dit moment onvoldoende concrete details om de eventuele potentiële impact te kunnen nagaan'. KBC torst in Hongarije een particuliere hypotheekportefeuille van 3,1 miljard euro (per eind juni 2011), maar niet al die leningen zijn in vreemde deviezen. De leningen in dergelijke deviezen komen in totaal uit op 2,3 miljard.

KBC werd eerder al getroffen door andere Hongaarse maatregelen, zoals de invoering van een bankentaks. 

Oostenrijk

Oostenrijk verwerpt het voorstel met klem. Het kan de banken met enorme verliezen opzadelen en de regionale financiële stabiliteit hypothekeren, zei de Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter. De aandelen van de Oostenrijkse banken Erste Group Bank en Raiffeisen Bank International gingen maandag 4 à 5 procent lager.

De Hongaarse banken zijn 'bereid' het plan aan te vechten bij de Hongaarse rechtbank en de Europese Unie. 'Het plan vertelt buitenlandse banken eigenlijk dat ze kunnen oprotten, wat op de lange termijn heel negatief is', oordeelt obligatiehandelaar Daniel Bebesy tegenover het persagentschap Reuters.

Oostenrijk heeft Europa al gevraagd zich over het plan te buigen. Dinsdag liet de Europese Commissie alvast weten 'bezorgd' te zijn. Een woordvoerder had het over 'potentiële risico's op juridisch vlak, maar ook vanuit economisch en financieel oogpunt'.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud