Advertentie
Advertentie

Hoogspanning bij Beobank en BKCP

©Photo News

Bij de zusterbanken Beobank en BKCP staan woensdag gelijktijdig ondernemingsraden gepland. De vakbonden hebben geen idee wat de directie hen zal meedelen. Op de agenda staat slechts één woord: synergie.

Beide banken behoren tot de Noord-Franse groep Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE). Een halfuurtje na de start van de gewone ondernemingsraad bij Beobank woensdagochtend, zal er bij BKCP een bijzondere ondernemingsraad beginnen. Daarna zullen de leidinggevenden van elke bank ingelicht worden over de directieplannen. 'Het zal dus niet over peanuts gaan', concludeert een vakbondsafgevaardigde. De directies geven geen commentaar.

Beobank, het voormalige Citibank België, heeft circa 450.000 klanten, ruim 700 personeelsleden en telt 191 kantoren. BKCP is goed voor 140.000 klanten en telt 49 agentschappen en 45 zelfstandige agenten. De bonden verwachten dat de directies een diepere samenwerking tussen beide entiteiten zullen aankondigen. De grote vraag is hoe de nieuwe bedrijfsstructuur eruitziet en of er banen op de tocht staan. Sinds enkele maanden zou de juridische fusie van beide dochters op tafel liggen, zo was bij verscheidene bronnen te horen, maar de directies gaven daar nooit bevestiging van.

De onderhandelingen over een eenheidsstatuut voor het personeel bij beide CMNE-dochters zijn volgens de bonden recent stopgezet door de directie. 'Bij een fusie wordt de cruciale vraag wie wie overneemt. De overnemer bepaalt immers het basisstatuut voor het personeel', zegt een vakbondsman.

Een keuken, twee restaurants

Moedergroep CMNE zette de voorbije jaren al stappen in de toenadering tussen zijn beide Belgische bankdochters. Dat ging onder meer over het op elkaar afstemmen van het productaanbod, vertrekkende van het principe 'een keuken voor twee restaurants.' Het achterliggende beheer van de verkochte financiële producten wordt om efficiëntieredenen samengevoegd waar mogelijk, maar BKCP en Beobank blijven wel twee aparte merken.

Ook op technologisch en boekhoudkundig vlak werd naar samenwerking gezocht. Zo nam BKCP Beobanks technieken over op het vlak van financieel beheer en rapportering naar de toezichthouders over.

De eenmaking van beide merken wordt onwaarschijnlijk geacht. De klantenprofielen lopen uiteen. BKCP staat traditioneel sterk bij zelfstandigen en ondernemers, terwijl Beobank eerder een klassieke retailbank is. Het merk Beobank bestaat als opvolger van Citibank België ook nog maar twee jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud