Hoop op hoger dividend jaagt KBC-koers fors hoger

Johan Thijs, de CEO van KBC. ©BELGA

De bank en verzekeraar zag haar derdekwartaalwinst met 13 procent dalen door het wegvallen van eerdere Ierse rugwind. Maar de groeiende hoop op een hoger dividend jaagt het aandeel donderdag fors de hoogte in.

Met een koerswinst van van meer dan 2 procent hoort KBC donderdag tot de grootste stijgers binnen de Brusselse Bel20-index.

KBC zag zijn nettowinst in het derde kwartaal weliswaar terugvallen tot 612 miljoen euro, 13 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar dat was meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 605 miljoen euro. Bovendien werden KBC kwartaalcijfers vorig jaar nog gedopeerd door een Ierse meevaller. Door de boomende economie daar kon KBC in Ierland eerdere voorzieningen voor slechte kredieten terugnemen, wat de resultaten hoger stuurde. Maar dat effect is intussen uitgewerkt.

Kater in de marktenzaal

'Eigenlijk hebben we op alle lijnen beter gepresteerd,' liet topman Johan Thijs donderdag verstaan tijdens een conferencecall. 'We draaiden hogere kredietvolumes, de rente-inkomsten gingen verder de hoogte in, de kosten bleven onder controle en de kapitaalbuffers zijn sterk. Het enige minpunt is dat onze marktenzalen niet goed hebben gepresteerd. We hadden erop gerekend dat de rente vanaf het derde kwartaal weer zou stijgen.

Maar in september besloot de ECB de rente net verder te verlagen. 'Een inschattingsfout die de dealingrooms in het derde kwartaal opzadelde met een tegenvaller van 25 miljoen euro.' Thijs verwacht niet dat dat effect zal doorspelen in het vierde kwartaal.

België doet beter

Op andere terreinen wist KBC zich dus wel kranig te weren tegen de lage rente. In België daalde de nettowinst met 10 procent naar 368 miljoen euro, maar dat was meer dan analisten hadden voorspeld. Bovendien kon KBC 3 procent meer kredieten verstrekken en gingen de nettorente-inkomsten eveneens met 3 procent de hoogte in. De maatregelen van de Belgische Nationale Bank om banken strenger te laten zijn in het verstrekken van hypotheken hadden volgens Thijs geen impact op KBC. 'Wij passen die criteria al een tweetal jaar toe.'

Dat de rente-inkomsten de hoogte ingingen, was trouwens geen exclusief Belgisch fenomeen. Ook op groepsniveau stegen die inkomsten met 4 procent, terwijl banken nochtans al jaren steen en been klagen dat de historisch lage rentestanden op hun verdienmodel wegen. 'Dat de situatie stabiliseert, wil niet zeggen dat de druk op onze rentemarges wegvalt', blikt Thijs vooruit. 'Dat zal wel nog enkele jaren het geval blijven. Maar we kunnen daar steeds beter mee omspringen.'

Hoop op hoger dividend.

Nu vrijdag keert KBC  , zoals eerder aangekondigd, een interim-dividend uit van 1 euro per aandeel. Het gaat om een voorschotdividend waarvan de coupon woensdag al werd geknipt. KBC doet als vanouds geen concrete voorspellingen voor het volledige dividend dat het over het boekjaar 2019 wil uitkeren. KBC hanteert al enkele jaren de regel om minstens 50 procent van zijn nettowinst als dividend uit te keren aan de aandeelhouders, maar de bank en verzekeraar staat onder druk van de analisten om guller te zijn. 

612
Derdekwartaalwinst
KBC boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 612 miljoen euro, meer dan wat analisten hadden voorspeld.

Dat was dit jaar al enigszins het geval: de groep kondigde in februari uit dat ze met een brutodividend van 3,5 euro per aandeel 59 procent van haar nettowinst zou uitkeren. KBC laat donderdag uitschijnen dat het evenveel marge heeft om volgend jaar hetzelfde te doen. Rekening houdend met de winst over de eerste negen maanden van dit jaar en rekening houdend met het uitkeringspercentage van 59 procent, zou de kernkapitaalratio van de groep uitkomen op 15,9 procent, zegt KBC over zijn kapitaalbuffers.

Dat is al hoger dan de 15,4 procent van begin dit jaar, maar ook licht boven de maximumgrens van 15,7 procent die KBC zichzelf oplegt voor zijn kapitaalbuffers. 'We genereren nu inderdaad al overtollig kapitaal,' zegt Thijs daarover. Waarmee de CEO meteen lijkt te suggereren dat het dividend over 2019 minstens dat van vorig jaar zal evenaren. Het verklaart mee waarom het aandeel donderdag zo sterk presteert op de Brusselse beurs. 

Banen

KBC maakte in september bekend dat het 1.400 banen schrapt in ons land. De personeelsreductie wordt gespreid over drie jaar en wordt volledig opgevangen door de normale uitstroom (pensioen, natuurlijk verloop,...). Daarnaast worden 400 externe contracten stopgezet. Eerder besliste KBC het aantal managementlagen te verminderen en 65 kantoren om te vormen tot automatenkantoren. 

Tegelijk zitten de gesprekken over een nieuwe CAO over werkzekerheid in België in het slop. KBC koppelt die gesprekken - de huidige regeling loopt eind dit jaar af - aan een experiment rond zondagswerk bij de bank. Maar dat stoot op een njet van de liberale vakbond, waardoor de onderhandelingen al bijna twee maanden stilliggen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud