Advertentie

HSBC neemt door lage rente bedrijfsmodel op de schop

De pandemie zet niet alleen het klassieke bankkantoor, maar heel het bedrijfsmodel van banken op losse schroeven. ©REUTERS

De bankgigant belooft beleggers niet langer te focussen op de krimpende 'klassieke' rentemarge, wel op activiteiten - zoals vermogensbeheer - die vaste commissies opleveren.

Een bank. Volgens de boekjes verdient die geld door kortlopende deposito's in langlopende kredieten aan bedrijven, gezinnen en overheden te recycleren. Met andere woorden: een bank smeert de economie door zichzelf illiquide te maken en verdient in ruil voor die dienstverlening een 'rentemarge'.

Het probleem is dat die marge al jaren slinkt. En in 2020 meer dan ooit, nu centrale bankiers de turbo gezet hebben op hun stimulusbeleid en via de bulkinkoop van staatspapier ook op zeer lange termijn de rente tot nul herleid hebben. HSBC , naar beurswaarde de grootste bank van Europa, gooit nu het roer radicaal om.

-15%
Nauwe marge
HSBC zag de rente-inkomsten vorig kwartaal 15 procent afnemen, naar 6,45 miljard dollar.

'We moeten ons bedrijfsmodel in sneltempo aanpassen aan een omgeving met een chronisch lage rente', zegt CEO Noel Quinn in een toelichting bij het kwartaalrapport. 'We verschuiven onze focus van rentegevoelige activiteiten naar activiteiten die commissies genereren, boven op extra kostenbesparingen.'

Het kwartaalrapport van HSBC onderstreept die noodzaak. De netto rente-inkomsten, zeg maar de inkomsten uit het 'klassieke' bankieren, namen over het derde kwartaal 15 procent af naar 6,45 miljard dollar. Anders gesteld: de Brits-Aziatische bank vindt het steeds moeilijker om haar meer dan 1.500 miljard dollar aan spaardeposito's rendabel aan het werk te zetten. De commissie-inkomsten stegen wel licht, tot 2,98 miljard dollar. Gemiddeld beloopt de rentemarge die HSBC opstrijkt nog 1,2 procentpunt tegenover 1,56 procentpunt een jaar eerder.

Door een combinatie van kostenbesparingen en lager dan gevreesde provisies voor probleemkredieten kon HSBC de nettowinst toch beter dan verhoopt op peil houden. De nettowinst halveerde bijna, tot iets meer dan 2 miljard dollar.

Ant Group

Het aandeel HSBC dook vorige maand net als de hele Europese bankensector naar het laagste peil in 25 jaar. Beleggers vrezen dat de pandemie de jarenlange krimp van de inkomsten nog zal versterken, terwijl nieuwe fintechspelers aan het marktaandeel knabbelen.

x4
Huizenhoge mier
De Chinese fintechspeler Ant Group zal bij de beursgang op 5 november in beurswaarde bijna vier keer groter zijn dan de bankreus HSBC.

Zo'n nieuwe speler op de voor HSBC cruciale Aziatische markt is Ant Group, dat zich warmloopt voor de grootste beursintroductie aller tijden. Ant Group krijgt bij het beursdebuut op 5 november een beurswaarde van ongeveer 315 miljard dollar. Dat is bijna vier keer de omgerekend 85 miljard dollar die beleggers HSBC nog waard achten.

Quinn probeert beleggers te sussen. Met de belofte dat het bedrijfsmodel op de schop gaat. En dat er 'als de omstandigheden het toelaten', over het boekjaar 2020 een 'conservatief dividend' komt. HSBC moest bij de start van de pandemie net als alle Europese banken van de toezichthouder de uitkeringen op zak houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud