HSBC schrapt 4.000 banen na vertrek topman

CEO John Flint vertrekt bij HSBC en snoeide eerst nog 4.000 banen weg. ©REUTERS

De Britse bank HSBC gaat meer dan 4.000 banen schrappen in alle geledingen. Topman John Flint vertrekt al na anderhalf jaar als topman.

Dat maakte de bank maandag bekend zonder een duidelijke reden te geven. 'We schrappen minder dan 2 procent van ons personeel wereldwijd, maar we besparen daardoor 4 procent van onze loonkosten', zei financieel directeur Ewen Stevenson in een toelichting.

+16%
Winst
HSBC zag de winst voor belastingen met bijna 16 procent aandikken tot 12,4 miljard dollar.

Flints vertrek kwam als een verrassing. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Noel Quinn (57), momenteel hoofd van de internationale divisie van de bank. Flint was al begonnen met het schrappen van banen. Hij had in april een kostenbesparingsprogramma aangekondigd.

Veel banken snijden in het personeelsbestand om de kosten te verlagen. Banken hebben onder meer last van de lage rentes en internationale handelsspanningen.

Stijgende winst

HSBC opende ook de boeken voor de eerste helft van het jaar. Het zag de winst voor belastingen met bijna 16 procent aandikken tot 12,4 miljard dollar. De omzet kwam bijna 8 procent hoger uit op 29,3 miljard dollar. De bank gaat voor 1 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

HSBC heeft zijn hoofdkantoor in Londen, maar doet een groot deel van zijn zaken in Azië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n