HSBC vreest forse boete voor witwaspraktijken

HSBC-topman Stuart Gulliver - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Britse bankgroep HSBC vreest dat de Amerikaanse boete voor de witwaspraktijken die aan het licht zijn gekomen, flink hoger zal uitkomen dan tot dusver begroot. De bank gaat nog eens 800 miljoen dollar opzij zetten, bovenop de 700 miljoen aan provisies die reeds waren aangelegd.

De Amerikaanse Senaat onderzoekt of de internationale activiteiten van HSBC werden gebruikt voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. In juli publiceerde de Senaat een rapport, waarin ze HSBC beschuldigt klanten te hebben geholpen met geld te versluizen vanuit landen als Mexico (waar heel wat drugsgeld rond gaat), Iran, de Kaaimaneilanden, Saoedi-Arabië en Syrië.

Maandag meldt HSBC dat er nog geen boete is overeengekomen met de autoriteiten in de VS, maar waarschuwt dat ze 'aanzienlijk hoger' kan uitkomen dan de 1,5 miljard dollar die nu opzij is gezet.

Merk

Topman Stuart Gulliver is ook beducht voor de reputatieschade die de hele affaire met zich meebrengt. 'Het rapport van de Senaat heeft ongetwijfeld aanzienlijke reputatieschade veroorzaakt', zegt hij. 'De mate waarin die reputatieschade heeft geleid tot het verlies van werk is moeilijk te meten, maar ons merk is ongetwijfeld beschadigd.'

HSBC stuurt aan op een minnelijke schikking, maar de timing daarvan ligt volledig in de handen van de toezichthouders. 'De oplossing van deze zaak zal waarschijnlijk gepaard gaan met strafrechtelijke en burgerlijke klachten en het opleggen van aanzienlijke boetes, straffen en/of financiële tegemoetkomingen', klinkt het in een mededeling van HSBC in het kader van de kwartaalresultaten.

Kosten

Die ogen al bij al degelijk. De onderliggende winst in het derde kwartaal kwam uit op 5 miljard dollar, tegen 2,2 miljard dollar een jaar eerder. Gulliver worstelt echter met oplopende kosten. De onderliggende operationele kosten stegen met 16 procent in vergelijking met vorig jaar. De aanpassingen om in lijn te komen met de nieuwe regels kosten HSBC ieder jaar 200 tot 300 miljoen dollar meer.

Dat terwijl Gulliver heeft beloofd dat hij de kosten bij HSBC zal terugbrengen tot minder dan 52 procent van de omzet. Die ratio kwam in het derde kwartaal uit op 63,7 procent. De topman erkent dat zijn belofte 'uitdagend' is, maar houdt vast aan het voornemen om tegen eind 2013 zijn doel te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud