Ierse bad bank koopt KBC-lening

Een vestiging van KBC in de Ierse hoofdstad Dublin. ©Bloomberg

Het National Asset Management Agency (NAMA), de bad bank van de Ierse overheid, heeft de leningen van KBC en Royal Bank of Scotland (RBS) aan het grootste Ierse winkelcentrum overgekocht. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van meerdere bronnen dicht bij het dossier.

Ulster Bank, de Ierse tak van RBS, en KBC nemen samen 30 procent van de lening van een bankensyndicaat aan het winkelcentrum voor hun rekening. Volgens de krant Irish Times is KBC goed voor 14 procent.

Welke bedragen daarmee gemoeid zijn, is echter niet meteen duidelijk. Het zullen allicht geen kleine bedragen zijn, gezien de omvang van het shoppingcenter. Het gaat om het Dundrum Town Centre in het zuiden van Dublin, een complex van 150.000 m2 met ruim 150 handelaars die samen meer dan 600 miljoen euro omzet per jaar draaien.

De reden voor de overname is waarschijnlijk het feit dat NAMA al de rest van de leningen voor het winkelcentrum had overgenomen en nu de weg vrij heeft om het complex te verkopen. De waarde ervan wordt geraamd op 1 miljard euro.

Het is de eerste keer dat NAMA leningen van niet-Ierse banken inslaat. KBC torste eind vorig jaar een Ierse kredietportefeuille van 15,3 miljard euro die echter voor het merendeel uit hypotheekleningen bestaat.      

KBC verkoos vrijdag geen commentaar te geven op de informatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud