Advertentie

Ierse tegenvaller voor KBC

©rv

In Ierland heeft een koppel dat zijn woonkrediet niet meer kan afbetalen een rechtszaak gewonnen tegen de Ierse dochter van KBC.

Het gevolg is dat de bank minder kan recupereren dan verhoopt.

Het koppel had zich door de rechter persoonlijk bankroet laten verklaren, wat in Ierland kan volgens de 'personal insolvency arrangement' of PIA. Hun hypotheekschulden aan KBC Bank Ierland werden daardoor herleid van 285.000 tot 120.000 euro.

KBC Bank Ierland vond de schrapping van 165.000 euro schuld veel te veel en had beroep aangetekend. De bank had een afschrijving met slechts 15.000 euro voorgesteld, tot 270.000 euro. Maar de High Court wijst dat af, melden meerdere Ierse media.

De huidige waarde van hun huis wordt geschat op 105.000 euro, wat betekent dat een inbeslagname of noodverkoop geen soelaas biedt.

'Belangwekkende uitspraak'

Om het behapbaar te maken voor het financieel noodlijdende koppel, was KBC bereid de hypotheeklening te splitsen in twee gelijke delen. Het gezin zou in dat voorstel 135.000 euro afbetalen zoals normaal. Voor de overige 135.000 euro zouden de dertigers respijt krijgen tot veel later in hun leven, of zelfs tot na hun dood, via de opbrengst uit de verkoop van hun huis.

Maar de Ierse rechters oordelen tot twee keer toe dat zo'n bevriezing gedurende meer dan 20 jaar 'geen duurzame oplossing' is en voor de klanten neerkomt op gevaarlijk uitstel, zelfs al erkent de rechter KBC's voorstel als goedbedoeld.

De rechter maant KBC Bank Ierland aan om de onmiddellijke en eenmalige oplossing te aanvaarden voor de wanbetalers.

Volgens de juridische adviseurs van het koppel gaat het om een belangwekkende uitspraak, omdat Ierse banken het nu moeilijker zullen hebben om grote delen van de afbetaling met meerdere jaren uit te stellen ('warehousing' in jargon).

Dit gaat om een uitspraak in één specifiek dossier, dat op zijn individuele merites werd beoordeeld.
reactie KBC

Wat de bredere financiële impact kan zijn voor KBC, is niet duidelijk.

'Dit gaat om een uitspraak in 1 specifiek dossier, dat op zijn individuele merites werd beoordeeld', zegt KBC in een reactie, nog wijzend op de bancaire discretieplicht in individuele dossiers.

Vastgoedcrisis

De Ierse vastgoedcrisis achtervolgt KBC al jaren. Tijdens de ergste crisisjaren moest de bank er flink wat geld opzijzetten om verliezen op te vangen op niet of laattijdig terugbetaalde kredieten.

KBC had eind 2016 nog voor 13,1 miljard euro vastgoedkredieten uitstaan in Ierland. Daarvan bestempelde KBC nog 43,3 procent, 5,7 miljard, als 'problematisch'. Twee jaar geleden was dat bijna 53 procent.

Voor 43 procent van die probleemkredieten legde de bank voor 2,4 miljard euro voorzieningen aan.

De voorbije maanden klaarde de hemel op en werd Ierland gepromoveerd tot een van de kernlanden van KBC. Nu de Ierse economie aan een indrukwekkende comeback bezig is, neemt KBC eerdere provisies geleidelijk aan weer in de boeken op. De groep verwacht dit jaar 120 tot 160 miljoen euro aan waardeverminderingen terug te nemen in Ierland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud