netto

In het rood gaan bij de bank kost straks een beetje minder

Banken zien in het rood gaan op uw zichtrekening als een vorm van consumentenkrediet waarvoor ze een extra rente aanrekenen. ©Photo News

De aanhoudend lage rente maakt nu ook dat banken klanten minder kunnen aanrekenen als ze op hun zichtrekeningen onder nul gaan.

Wie onder nul gaat op zijn zichtrekening of de uitgaven van de kredietkaart niet kan betalen op de vervaldag, komt er vanaf juni goedkoper vanaf. Dat blijkt uit informatie van de federale overheidsdienst Economie, die de gespecialiseerde website Spaargids kon inkijken.

13,5 procent
Strafrente
Met een nieuwe strafrente van 13,5 procent op jaarbasis blijft in het rood gaan ook vanaf juni nog altijd te vermijden.

Concreet dalen de maximumtarieven met 1 procentpunt. Voor bedragen tot 1.250 euro bedraagt de strafrente, de extra som die klanten bij betaalachterstand betalen, vanaf juni nog maximaal 13,5 procent met kaart en 9,5 procent zonder kaart. Nu is dat nog 14,5 procent.

Voor bedragen tussen 1.250 en 5.000 euro wordt dat respectievelijk 11,5 procent en 8,5 procent. Bij nog hogere bedragen gaan de tarieven naar 10,5 procent met kaart en opnieuw 8,5 procent zonder kaart.

Eerste wijziging in negen jaar

Banken rekenen klanten die op hun zichtrekening in het rood gaan extra kosten aan omdat ze onder nul gaan als een vorm van consumentenkrediet zien. Daarvoor vragen ze flink wat extra rente.

Maar in het huidige lagerenteklimaat staan ook de tarieven op dat type consumentenkredieten onder druk. De daling van de marktrente is voldoende groot om de maximale strafrente die de banken mogen aanrekenen op 1 juni te doen dalen. Om de zes maanden is een neerwaartse op opwaartse herziening mogelijk als de marktrentes voldoende gedaald of gestegen zijn. Het is al van december 2012 geleden dat er nog een wijziging was.

De maximale jaarlijkse kostenpercentages voor de verkoop op afbetaling, de lening op afbetaling, kredietovereenkomsten en financieringshuur blijven ongewijzigd.

Dankzij het groeiende gebruik van bankenapps maken almaar minder Belgen gebruik van de mogelijkheid om in het rood te gaan. Van de 18,7 miljoen zichtrekeningen van de Belgen stonden er eind 2019 ongeveer 1,2 miljoen in het rood. Dat komt neer op 6,4 procent van het totaal, terwijl eind 2014 nog 9,4 procent van de 16,2 miljoen zichtrekeningen in het rood stond. Corona heeft die dalende trend nog versneld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud