ING België boekt 862 miljoen euro winst

Rik Vandenberghe, CEO van ING België - Foto Belga ©BELGA

ING België heeft 2013 afgesloten met een nettowinst van 862 miljoen euro. Dat is een groei van 4 procent tegenover het jaar ervoor.

De grootbank, een onderdeel van het Nederlandse ING, boekt haar resultaten niet alleen in ons land. Ook de activiteiten in Luxemburg, Spanje, Portugal en Zwitserland vallen onder de Brusselse cijfers. En tot eind mei vorig jaar eveneens de Franse tak, maar die werd verkast naar het moederhuis.

De grootste winstmotor, het retailbankieren in België en Luxemburg, zag het overschot met een tiende toenemen tot een brutowinst van 663 miljoen euro. En dat ondanks de groei van de kosten en de voorzieningen op kredieten. De reden voor de winstsprong zit in de inkomsten. Die namen toe door de effecten van de doorgedreven commerciële strategie. Daardoor won ING vorig jaar netto 62.000 klanten, wat het totaal sinds 2007 op een half miljoen brengt. ‘In een mature markt’, merkte CEO Rik Vandenberghe op.

Ook de andere buitenlandse dochters droegen positief bij tot de winstontwikkeling. Een uitschieter is het commercieel bankieren (voor grote bedrijven en instellingen) in België en Luxemburg. Daar was er een daling van de brutowinst met 17 procent tot 302 miljoen euro. Dat is volgens financieel directeur Guy Beniada onder meer toe te schrijven aan hogere onkosten en 23 miljoen euro aan verliezen op kredietdossiers. ‘Het zijn twee of drie grote dossiers. Het is niet uitzonderlijk dat er dergelijke verliezen optreden.’

ING België tekende vorig jaar 4,5 miljard euro meer deposito’s op. De kredietportefeuille groeide met 2,5 procent.

Vandenberghe hamerde ook opnieuw op het feit dat de federale bankentaksen een zware last betekenen voor ING. ‘Ik denk dat we nu wel het saturatiepunt bereikt hebben.’ Alles bij elkaar betaalde ING België vorig jaar 1 miljard euro aan belastingen (vennootschapsbelasting, btw, bankentaksen en lasten op arbeid).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud