ING België boekt kwart hogere winst

De hoofdzetel van ING België aan de Brusselse Marnixlaan. ©REUTERS

Ondanks het grote witwasschandaal van afgelopen herfst presteerde de Nederlandse grootbank ING beter dan verwacht over heel 2018. De jaarwinst voor de Belgische tak ging zelfs ruim een kwart hoger.

Nochtans leek het er enkele maanden geleden nog op dat 2018 een horrorjaar zou worden voor de grootste bank van Nederland. Ze kwam in een politieke storm terecht na ophef over de buitensporige salarisplannen voor topman Ralph Hamers en in september trof ze een monsterschikking van 775 miljoen euro om verdere vervolging te vermijden in een grote witwaszaak.

Dat gebeurde allemaal in een klimaat waarin de rentemarges onder druk bleven staan en de angst voor een escalerende handelsoorlog en een chaotische brexit de financiële markten door elkaar schudde.

Moeilijke marktomstandigheden

Ondanks die moeilijke marktomstandigheden kon ING de schade binnen de perken houden. Over heel 2018 boekte de bank een nettowinst van 4,7 miljard euro. Dat is een daling met 4,1 procent in vergelijking met een jaar eerder en iets beter dan analisten hadden verwacht.

De onderliggende winst, het cijfer waarin geen rekening wordt gehouden met uitzonderlijke elementen zoals de monsterschikking van september, ging zelfs met bijna 9 procent de hoogte in tot 5,4 miljard euro. De bank stelt een brutodividend van 0,68 euro per aandeel in het vooruitzicht.

Volgens ING zijn de degelijke jaarcijfers er vooral aan te danken dat de bank, ondanks de moeilijke marktomstandigheden, erin slaagde haar rente-inkomsten op peil te houden (+1,5 procent), terwijl ze ook de commissie-inkomsten opkrikte. Tegelijk bleven de kosten onder controle. De belangrijkste winstmotoren waren de retaildivisies buiten de traditionele thuismarkten. Maar ook de wholesaledivisie, die grote zakelijke klanten bedient, deed het uitstekend.

Zakelijke klanten

De goede gang van zaken in die wholesaletak verklaart ook de opvallende winstgroei voor de Belgische tak. Over heel 2018 ging de nettowinst daar met 28 procent de hoogte in naar 651 miljoen euro. Een groot deel van de winststijging is te danken aan een eenmalige meerwaarde van 66 miljoen euro op een obligatietransactie.

Uit de cijfers valt af te leiden dat de wholesaledivisie er ook voor iets tussen zit. Was die vorig jaar nog goed voor een winst van 90 miljoen euro, dan bleek dat eind vorig jaar 353 miljoen euro te zijn. Een deel van die hogere winst is te verklaren doordat bepaalde inkomsten die vroeger in de retailtak werden geboekt, nu in deze divisie worden ondergebracht.

In de retailtak daalde de winst met een kwart, van 785 miljoen euro naar 595 miljoen euro. Die terugval is volgens ING mee te verklaren door de rente-inkomsten die onder druk bleven, terwijl de groep minder winst kon puren uit de verkoop van beleggingsproducten. Wat dat betreft is het vierde kwartaal van vorig jaar niet bijzonder hoopgevend. In de laatste drie maanden daalde de onderliggende nettowinst uit de Belgische retaildivisie met 11,5 procent tot 177 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud