Advertentie

ING België sluit opnieuw kantoren

Werknemers en bonden vreesden al enige tijd dat ING meer kantoren zou sluiten in ons land. ©Peter Hilz

De vierde grootste bank van het land wil volgend jaar 62 kantoren sluiten. Er vallen geen ontslagen, maar zo'n 230 mensen krijgen een andere job in de groep.

Werknemers en bonden bij ING België vreesden al enige tijd dat de bank opnieuw in haar kantorennet zou snijden. In Nederland had ING afgelopen zomer al beslist zijn kantorennet versneld af te bouwen. Bovendien hield ING in België ook na de eerste lockdown een groot deel van zijn kantoren dicht.

Vandaag, op de eerste ondernemingsraad na de sociale verkiezingen in november, bevestigde de bank het vermoeden dat de bonden al langer hadden. ING kondigde aan dat het volgend jaar 62 van zijn statutaire kantoren wil sluiten. Daar zitten kantoren bij die al gesloten waren als gevolg van de eerder genomen coronamaatregelen, maar ook vestigingen die vandaag wel op afspraak kunnen worden bezocht.

Geen ontslagen

De nieuwe ingreep in het kantoornetwerk zal volgens de bank niet tot ontslagen leiden. Maar de 230 mensen die er momenteel aan de slag zijn, krijgen wel een andere job aangeboden in de bank. Ofwel kunnen ze werken in een ander kantoor in hun regio dat wel geopend blijft, ofwel krijgen ze een functie in de klantendienst of de KYC-afdeling. Dat is de tak die klanten screent om de antiwitwaswetgeving na te leven.

490
overblijvende kantoren
Door het schrappen van 62 kantoren zal ING eind volgend jaar nog hooguit 490 kantoren overhouden in ons land.

De reden voor de nieuwe ingreep ligt voor de hand. Door de steeds snellere digitalisering bezoeken mensen steeds minder een klassiek bankkantoor. Voor populaire bankdiensten zoals het stopzetten of het activeren van een betaalkaart trokken vorig jaar al 40 procent minder mensen naar een bankkantoor dan in het jaar voordien, zegt ING België. Door de coronacrisis zal dat aantal bezoekers dit jaar nog meer terugvallen.

Zelfstandige kantoorhouders

Volgens ING België zal de bank eind december 552 kantoren tellen, tegenover 616 een jaar eerder. Als de komende maanden 62 kantoren worden geschrapt, zouden er eind volgend jaar dus hooguit 490 kantoren overblijven.

BNP Paribas Fortis gunt kantoorpersoneel extra feestdagen

BNP Paribas Fortis houdt zijn kantoornetwerk en Easy Banking-callcenters twee dagen langer gesloten dan normaal is voorzien in de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Bankkantoren zijn doorgaans gesloten op Kerst, Tweede Kerstdag en Nieuwjaar. Maar nu heeft de Belgische grootbank laten weten dat de kantoren en de callcenters ook op 24 december en 31 december de deuren zullen sluiten.

De bank zegt de extra sluitingsdagen in te voeren om het personeel van de kantoren en de callcenters twee extra vakantiedagen te gunnen. Een erkenning voor de inspanningen die die werknemers moesten doen tijdens de voorbije coronamaanden, klinkt het. In tegenstelling tot veel andere werknemers konden de kantoormedewerkers en het callcenterpersoneel namelijk niet thuis werken. De private bankingcenters en de ondernemerscenters van de bank blijven wel geopend op 24 en 31 december.

Al kan dat cijfer nog lager uitkomen, want de maatregelen die dinsdag werden aangekondigd hebben enkel betrekking op het statutaire kantorennetwerk van ING België. Daarnaast heeft de bank ook nog een netwerk dat wordt uitgebaat door zelfstandige agenten. Ook met hen voert ING België gesprekken om meer kantoren samen te voegen.

ING België is lang niet de enige Belgische grootbank die de razendsnelle digitalisering en de coronacrisis aangrijpt om nog sneller in haar kantoornetwerk te snijden. Eind juni raakte al bekend dat KBC tegen begin volgend jaar 54 van zijn bemande kantoren wilde afbouwen in België. Daarmee zouden er een op de zeven kantoren verdwijnen bij KBC, dat eind juni 382 bemande vestigingen telde in ons land.

Een dik jaar voordien, in maart 2019 had BNP Paribas Fortis al laten verstaan dat het tegen eind 2021 vier op de tien kantoren ging sluiten.

Derde minder kantoren in vijf jaar

Eind vorig jaar telde ons land nog 4.692 bankkantoren, leren cijfers van de Belgische sectorfederatie Febelfin. Dat is nagenoeg een derde minder dan de 6.527 kantoren die België vijf jaar eerder telde.

Nu de coronacrisis mensen nog meer heeft doen bankieren met de smartphone, zal het aantal kantoren de komende jaren allicht nog verder zakken. Bovendien verwachten experts dat er zich de komende jaren een golf van fusies en overnames aandient in de banksector, waardoor er allicht nog meer kantoren verdwijnen.

Die trend doet zich trouwens lang niet alleen in België. Maandag kondigde het Franse Société Générale bijvoorbeeld nog aan zwaar te zullen snijden in zijn kantoornetwerk. Eerder hadden ook Rabobank, ING en ABN AMRO al gelijkaardige maatregelen aangekondigd in Nederland. Ook Deutsche Bank en Commerzbank zijn in Duitsland hun kantoornetwerk aan het reorganiseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud