ING België verwacht minder opzij te moeten zetten voor probleemdossiers

Peter Adams maakte vrijdag zijn vuurdoop mee als nieuwe CEO van ING België. ©Frank Toussaint

Peter Adams, de nieuwe topman van ING België, voegt zich bij de groeiende club bankiers die verwachten dat ze de komende maanden minder geld hoeven opzij te zetten voor probleemkredieten. Al valt er van dat prille optimisme nog bitter weinig te merken in de jaarcijfers van de grootbank.

ING België, de vierde grootste bank van het land, zette vorig jaar 589 miljoen euro opzij om de eventuele verliezen op te vangen op leningen die niet of te laat worden terugbetaald als gevolg van de coronacrisis. Die 'stroppenpot' is twee keer zo groot als vorig jaar, toen de bank 268 miljoen euro aan voorzieningen in de boeken opnam.

589 miljoen
provisie voor verliezen
De 'stroppenpot' van ING België bedroeg vorig jaar 589 miljoen euro.

Concrete cijfers geeft de bank niet, maar ING België zegt dat het tot dusver nog niet al te veel beroep heeft moeten doen op die extra coronabuffer. ‘De verliezen blijven vandaag beperkt. De steunmaatregelen van de overheid spelen daar natuurlijk een rol in', zeggen CEO Peter Adams en financieel directeur Hans De Munck. ‘Maar dat is natuurlijk een heel bijzondere situatie. Als de maatregelen ten einde lopen, zullen wel meer bedrijven betaalproblemen ondervinden. Al zijn we intussen optimistischer voor 2021 en verwachten we niet dat de kredietvoorzieningen verder toenemen.’

Moedergroep sluit 2020 af met meevaller

ING Groep, de Nederlandse moedergroep boven ING België, kon vrijdag uitpakken met beter dan verwachte vierdekwartaalresultaten. In de laatste drie maanden van het jaar moest de bank minder voorzieningen voor kredietverliezen nemen dan was voorzien. Over heel 2020 legde ING wel een provisie voor slechte kredieten aan van 2,68 miljard euro, wat grotendeels verklaart waarom de nettowinst vorig jaar met 48 procent daalde tot 2,49 miljard euro.

ING stelt zijn aandeelhouders voor een dividend uit te betalen van bruto 0,12 euro per aandeel. Daarmee houdt de groep zich aan het strikte minimum, nadat de Europese Centrale Bank de banken van de eurozone in december had opgeroepen om zo terughoudend mogelijk te zijn in hun dividendbeleid. ING stelt wel een inhaaldividend in het vooruitzicht als de ECB haar aanbevelingen zou versoepelen, mogelijk in september.

Met die vooruitzichten voegt ING België zich bij de groeiende club banken die zich de voorbije dagen iets optimistischer toonden. Donderdag had KBC-baas Johan Thijs al laten verstaan dat de bank-verzekeraar zijn meest pessimistische scenario wellicht niet moet gebruiken. Een week eerder klonk het bij BNP Paribas ook al dat het ergste achter de rug leek.

Slinkende inkomsten

Dat neemt niet weg dat Peter Adams, pas sinds vorige maand officieel de nieuwe CEO van ING België, tonnen werk op de plank heeft liggen bij de bank. De forse toename van de voorzieningen voor probleemkredieten had mee tot gevolg dat de winst voor belastingen van ING België vorig jaar met 66 procent terugviel, van 805 naar 269 miljoen euro. Maar het is niet de enige reden voor die winstdaling.

Net als andere banken moet ook ING België in een aartsmoeilijk renteklimaat werken. De rente-inkomsten daalden met ruim 5 procent naar 2,1 miljard euro. De bank puurde wel meer inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten. Maar dat volstond allesbehalve om het tij te keren. Driekwart van de inkomsten van ING België is gelinkt aan de rente, terwijl slechts een vijfde afkomstig is van beleggingsproducten.

Tegelijk gingen ook de kosten die niet gelinkt waren aan de coronacrisis de hoogte in. Een ambitieus project, dat aanvankelijk de achterliggende IT-diensten van de Belgische en Nederlandse ING-activiteiten moest samenvoegen, werd bijgestuurd. Tegelijk moest de bank volop investeren in interne klantencontroles, nadat bij een audit van de Nationale Bank pijnpunten waren vastgesteld in het antiwitwasbeleid. Voor iedere euro aan inkomsten maakte ING België eind 2020 70 cent kosten, terwijl dat een jaar eerder nog 64 cent was. Het rendement op het eigen vermogen bij de bank viel terug naar slechts 2,3 procent.

-66%
winstdaling
ING België zag vorig jaar de winst voor belastingen met 66 procent terugvallen naar 269 miljoen euro.

Beperktere vraag naar kredieten

Brengt dat de kredietverlening aan bedrijven in gevaar? Absoluut niet, klink het beslist. ‘Onze kapitaalratio is heel sterk, qua liquiditeit zitten we op een recordpeil', zegt Adams. ‘We zijn ons heel bewust van onze maatschappelijke rol en we blijven onze klanten met de nodige liquiditeiten bijstaan tijdens deze crisis.’

Adams zegt wel dat de bank tot dusver slechts een beperkt aantal kredieten met overheidsgarantie heeft verstrekt. ‘Eind juni, als de betaalpauzes voor leningen wegvallen, zullen de kredietaanvragen stijgen. Aan de leningen met een overheidsgarantie zijn ook criteria verbonden, onder meer inzake de looptijd. We moeten ons ook afvragen of dat soort kredieten altijd de juiste oplossing is voor onze klanten.’

Aan de leningen met een overheidsgarantie zijn ook criteria verbonden, onder meer inzake de looptijd. We moeten ons ook afvragen of dat soort kredieten altijd de juiste oplossing is voor onze klanten.
Peter Adams
Topman ING België

Begin december haalde ING België de steeds snellere digitalisering aan om aan te kondigen dat het dit jaar 62 extra kantoren sluit in ons land. Moet het personeel nog meer besparingen vrezen, nu de bank dit jaar nog strak op de kosten zal moeten letten?

‘Ik begrijp die bezorgdheid,’ zegt Adams. ‘Maar we hebben nog een grote weg af te leggen om al onze ambities waar te maken, ook op digitaal vlak. De uitdaging is vooral onze mensen klaar te maken voor morgen, door hen in staat te stellen hun klanten nog beter advies op maat te geven. Vandaar dat we meer moeten inzetten op nieuwe skills en mensen ook andere functies in de groep moeten kunnen aanbieden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud