ING België ziet klanten meer online gaan

Foto Photo News ©Photo News

De ING-klant doet steeds meer bankverrichtingen via zijn pc, tablet of smartphone. De gedragsverandering gaat zelfs sneller dan verwacht, zo verklaarde topman Ralph Hamers van ING België vrijdag bij de voorstelling van de overigens goede halfjaarresultaten.

De bank ziet hierin een bevestiging van haar strategie, waarbij enkele jaren geleden gekozen werd voor zoveel mogelijk 'direct'-toepassingen via telefoon of pc. Dit jaar was de bank naar eigen zeggen de eerste om via de smartphone producten te koop aan te bieden.

Terwijl in 2009 18 procent van de spaarproducten online werden gekocht, is dat nu al 39,5 procent. Voor zichtrekeningen gaat het zelfs om 48 procent. Voor kredieten steeg de internetverkoop van 1,8 procent in 2009 naar 4,7 procent begin dit jaar. Uit een enquête blijkt dat de klant het onlinekanaal verkiest voor zijn rekeningen en transacties. Voor kredieten wordt het onlinekanaal dan weer even belangrijk geacht als het kantorennetwerk.

Hamers: 'De klant komt steeds minder voor transacties naar het kantoor en steeds meer voor advies'. En ook daarvoor creërde ING een 'app': de klant kan zelf via zijn smartphone of tablet een afspraak vastleggen.

Kantoren

Door deze snelle gedragsverandering gaat ING binnenkort een nieuw kantorenconcept voorstellen, waarbij de onlinetoepassingen nog meer zichtbaarheid krijgen in de kantoren zelf. Op de vraag of de bank niet stilaan teveel kantoren telt, antwoordde de topman dat 'het op dit moment nog te vroeg is om al conclusies te trekken'. Ook het personeelsbestand zal verder dalen, al zal de bank blijven aanwerven, doordat de natuurlijke afvloeiingen talrijker zijn dan nodig.

ING België zette over de eerste jaarhelft een nettowinst neer van 485 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor belastingen en uitzonderlijke elementen bedroeg de groei zelfs 30 procent. De bank verwijst voor de groei in haar persbericht naar de goede commerciële prestaties. De deposito's stegen met 2,8 miljard euro, de kredietvolumes met 3,5 miljard.

Economie

ING België reageerde vrijdag ook op de kritiek die de sector de voorbije weken te verduren kreeg. Zo ontkende de bank met klem dat er spaargeld wordt gebruikt om te speculeren. 'Het geld vloeit volledig terug naar de Belgische economie.' Anderzijds is ING geen voorstander van een opsplitsing tussen zakenbanken en spaarbanken. Ze vreest op die manier een aantal 'klantenoplossingen' niet meer te kunnen aanbieden.

ING haalde in ons land de eerste zes maanden 2,8 miljard euro aan deposito's op. Daartegenover verleende de bank voor 3,5 miljard euro aan kredieten. 'We geven dus meer terug aan de economie', aldus CEO Ralph Hamers. Zijn financieel directeur Guy Beniada beklemtoonde dat de kredietgroei met 5 procent groter is dan het marktgemiddelde.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud