ING beschuldigd van fraude met Mexicaanse obligaties

©Lucas Vallecillos

Een groep Amerikaanse pensioenfondsen beschuldigt ING en negen andere grootbanken ervan jarenlang de handel in Mexicaans staatspapier te hebben gemanipuleerd.

De tien banken - naast ING prijken onder andere Deutsche Bank, Credit Suisse en de Spaanse banken BBVA en Santander op de beklaagdenlijst - hadden tussen 2006 en 2017 het alleenrecht om Mexicaanse staatsobligaties te verhandelen. Maar twee jaar geleden stelde de Mexicaanse financieeltoezichthouder vast dat de betrokken banken prijsafspraken maakten bij die obligatiehandel. 

ING wordt al enkele jaren achtervolgd door rechtszaken rond die Mexicaanse obligatiehandel - de groep zette er eerder al geld voor opzij. Maar nu blijkt ook een grote groep Amerikaanse pensioenfondsen een massaclaim te hebben ingediend tegen ING en de negen andere geviseerde banken. Dat meldt de Nederlandse krant NRC, die zich baseert op het jaarverslag dat ING vorige week vrijgaf.

De pensioenfondsen, waaronder dat van de brandweer van Oklahoma en het openbaar vervoer van Manhattan en de Bronx, klagen dat de banken samenwerkten om de obligaties tegen lage prijzen op te kopen. Daarna verkochten ze de producten voor veel hogere prijzen door aan de pensioenfondsen. Om welke bedragen het precies gaat, en welk financieel risico ING loopt door de nieuwe claim, is niet bekend. 

Schandaalsfeer

De nieuwe massaclaim doet sterk denken aan de schandalen rond de Libor en Euribor. Die twee invloedrijke rentetarieven, die de prijzen van duizenden financiƫle producten bepalen, werden ook jarenlang gemanipuleerd door Europese reuzen zoals Deutsche Bank en Barclays. ING was toen niet betrokken bij die schandalen.

Het nieuws over de Mexicaanse claims komt op geen al te best moment voor ING. De grootste bank van Nederland wordt al een tijdje genoemd in allerhande schandalen. In de zomer van vorig jaar trof de groep een schikking van 775 miljoen euro met de Nederlandse overheid om zich vrij te kopen van verdere vervolging in een reeks witwasschandalen. Vorige week kreeg het aandeel een tik toen het Nederlandse gerecht aankondigde dat het nagaat of een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar ING nodig is in het witwasschandaal rond de Russische en Litouwse banken Troika Bank en Ukio Bankas

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud