Advertentie

ING-bonden voeren actie tegen hoge werkdruk

De drie vakbonden voerden dinsdagvoormiddag actie bij ING in Brussel, Gent en Bergen. ©ANP

De bonden willen dat ING België zijn beleid bijstuurt, drie jaar nadat de bank een radicaal transformatieplan heeft doorgevoerd. Ook elders in de financiële sector wordt er gemord over de stijgende werkdruk.

Om hun boodschap kracht bij te zitten voerden de drie vakbonden - ACV Puls, BBTK en ACLVB - dinsdagochtend samen actie aan de vestigingen van ING België aan de Brusselse Marnixlaan, de Gentse Kouter en in Bergen. 

Net drie jaar geleden voerde ING  een radicale reorganisatie door in België, waarbij de groep het tegen 2021 met ruim 3.000 medewerkers minder wil doen en haar kantoornet wil halveren. Dat plan is bijna rond, maar in een interview met De Tijd maakte CEO Erik Van Den Eynden duidelijk dat de bank in de toekomst voortdurend moet transformeren in een marktomgeving die verandert.

Een uitspraak die stress veroorzaakt bij de vakbonden van ING. Volgens hen brengt de nog lopende reorganisatie al genoeg dagelijkse problemen met zich mee. 'Steeds meer medewerkers zitten op hun tandvlees door het schrijnende personeelstekort, de haperende tools en middelen of het gebrek aan kwalitatieve opleiding', klinkt het in een gezamenlijk pamflet. 

De bonden eisen daarom dat het welzijn van de medewerkers de prioriteit van ING België wordt in 2020. 'Niemand kan maanden of jaren blijven presteren onder constante druk, spanning en onzekerheid. Wij willen erkenning voor hun inspanningen, werkbaar werk en opnieuw arbeidsvreugde op de werkvloer.'

Zondagswerk bij KBC

ING is lang niet de enige plaats in de financiële sector waar de syndicale spanningen oplopen. Bij KBC liggen de onderhandelingen over een nieuwe cao rond tewerkstelling nu al bijna drie maanden stil. KBC, dat begin oktober nog een omvangrijke reorganisatie aankondigde waarbij de komende drie jaar 1.400 jobs worden geschrapt, wil die onderhandelingen koppelen aan een experiment rond zondagswerk bij de groep. 

Maar dat stoot op een njet van de liberale vakbond ACLVB, dat zich principieel verzet tegen zondagswerk in de branche. Omdat je voor afspraken over meer arbeidsflexibiliteit de handtekeningen van de drie vakbonden nodig hebt, liggen de gesprekken stil.

'De directie blijft bij haar standpunt, en wij ook', zegt Maarten Dedeyne van het ACLVB, dat vorige week nog actie voerde aan het Brusselse hoofkantoor van KBC. 'Dat betekent niet alleen dat er wellicht geen nieuwe CAO rond tewerkstelling zal komen voor het einde van het jaar, maar dat er evenmin akkoorden zullen worden bereikt over risicogroepen en tijdskrediet bij de bank. Toen we enkele jaren terug in een gelijkaardige impasse zaten, toonde het management zich wel bereid om op zijn minst over die dossiers om de tafel te zitten.'

Allianz

Ook bij de verzekeraar Allianz werd vorige week nog actie gevoerd. De bonden bij de Benelux-tak van de Duitse verzekeringsreus klangen al maanden over de hoge werkdru ken het gebrek aan investeringen in IT. 'Maar de directie blijft Oost-Indisch doof voor onze klachten,' klinkt het bij de bonden. 'Er staan wel projecten in de steigers rond automatisering van de workflow. Maar die zijn op korte termijn geen oplossing voor het probleem. De IT-platformen vertragen nu eigenlijk veeleer de werking van onze diensten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud