ING brengt 'samoeraizwaard voor traders' onder in spin-off

Het nieuwe ING-hoofdkantoor Cedar in Amsterdam. ©ANP

De bankgroep ING stopt haar artificiële intelligentie die traders in marktenzalen helpt in een aparte spin-off. Daarmee neemt de traditionele bank een opmerkelijke stap om zelf een fintech op te richten.

De naam van de ING-spin-off Katana Labs verwijst naar het lange vlijmscherpe zwaard dat samoerai traditioneel droegen. Maar de technologie van Katana is allesbehalve traditioneel: het gaat om hypermoderne artificiële intelligentie.

Enkele jaren geleden startte een innovatieteam bij de Nederlandse bank met het automatisch analyseren van honderdduizenden transacties in de obligatiehandel. Dat leverde een model op dat voorspellingen en suggesties kan doen aan traders over welke obligaties interessant kunnen zijn.

De handelsvloer van de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

Dat leverde in de tradingdesk van Londen goede resultaten op: traders konden sneller en goedkoper obligaties kopen en verkopen voor hun klanten. Daarbij werd de mens niet vervangen door een machine: de software is enkel een extra wapen voor de traders om te winnen op de markt.

Onafhankelijk

Nu schakelt ING een versnelling hoger met Katana. 'De technologie is getest en gevalideerd. Nu gaan we naar de volgende fase als een onafhankelijke fintech', zegt Santiago Braje, CEO van Katana en het voormalige hoofd van Credit Trading bij ING .

ING stopt Katana Labs een lening van 1,5 miljoen pond toe via zijn innovatietak ING Ventures. Tegelijk trekt ING zich terug als eigenaar van Katana: een meerderheid van het Londense bedrijf wordt verkocht aan derde investeerders.

Dat ING een fintech opricht, is opmerkelijk. Traditionele financiële groepen doen meestal beroep op jonge technologie start-ups om innovatie aan boord te halen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud