netto

ING helpt klanten met een klik van abonnementen af

©BELGA

Met een nieuwe dienst gaat ING België zijn klanten helpen abonnementen met één klik op te zeggen in de app. De bank gaat ook voorstellen doen voor goedkopere energie- of telecomabonnementen.

Nu neobanken, fintechs en allerlei technologiebedrijven zich op de betaalmarkt storten, zoeken banken naar manieren om hun klassieke zichtrekeningen aantrekkelijker te maken. ING België geeft met ING+-deals al ristorno's bij een aantal handelaren. Met OneView komt daar een abonnementenmanager bij. Die maakt een automatische inventaris van alle abonnementen, van nutsvoorzieningen en streamingdiensten tot fitness.

32 euro
Besparing
Testgebruikers van OneView die abonnementen opzegden bespaarden gemiddeld 32 euro per maand.

Die contracten kunnen via de bankapp worden stopgezet. 'Klanten moeten geen contact meer opnemen met het bedrijf', zegt woordvoerster Julie Kerremans. Riskeren klanten dan geen opzeg- of verbrekingsvergoedingen? 'Als er aan een vroegtijdige stopzetting kosten verbonden zijn, zal het contract niet worden beëindigd en wordt de klant daarover geïnformeerd', klinkt het.

De bank zegt dat in een test bij 100.000 klanten één op de tien effectief een of meerdere abonnementen heeft opgezegd. Daarbij werd gemiddeld 32 euro per maand uitgespaard, of 400 euro op jaarbasis. De bank gaat het systeem nu ontplooien bij zijn 2 miljoen Belgische klanten.

Minna Technologies

De dienst wordt niet automatisch geactiveerd. Omdat er betaalgegevens worden geanalyseerd, moeten klanten uitdrukkelijk toestemming geven. Dat gebeurt door het Zweedse fintechbedrijf Minna Technologies, dat gelijkaardige diensten ook aan buitenlandse banken levert.

De applicatie detecteert niet alleen abonnementen via een domiciliëring, maar ook regelmatige overschrijvingen of betalingen met kredietkaarten of PayPal, zelfs als de tijdstippen en bedragen niet altijd hetzelfde zijn. Eenmalige betalingen, zoals de aankoop van een energiereep in het fitnesscentrum, worden niet beschouwd als een abonnement, legt Kerremans uit.

Met de functie Switch kunnen klanten ook overstappen naar een goedkopere leverancier voor groene stroom, aardgas of mobilofonie bij een aantal partnerbedrijven waaronder Luminus, Octa+, United Telecom en Mobile Vikings. 'Het volledige traject van prijsvergelijking tot effectieve overstap verloopt via de ING Banking-app', zegt Sali Salieski, directeur retail van ING België.

Ook KBC biedt switchdiensten aan voor energie en overweegt zijn aanbod uit te breiden met gegevens uit de digitale stroommeter. De nieuwe bank Aion belooft voor klanten op zoek te gaan naar goedkopere nutscontracten én probeert bij online handelaren geld terug te vorderen als de prijs zakt na een aankoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud