ING: ‘Krediet in België is te goedkoop'

©BELGA

Met een pleidooi voor hogere tarieven op hypotheken en bedrijfskredieten herlanceert Erik Van Den Eynden, de topman van ING België, het debat over hoe financiële instellingen nog kunnen groeien in België.

Bankiers klagen al lang dat de historisch lage rentestanden steeds grotere happen uit hun inkomsten nemen. En hoewel de centrale banken geleidelijk aan beginnen af te stappen van hun goedkopegeldbeleid, blijft het klassieke verdienmodel van veel banken wellicht nog een poos onder druk staan, zeggen experts.

De tarieven voor leningen optrekken is volgens Van Den Eynden de oplossing om uit die negatieve rentespiraal te komen. ‘De rente op de nieuwe leningen die we vandaag verstrekken, is gebaseerd op de historische tarieven die we de voorbije jaren hanteerden in België’, zei hij daar gisteren over bij de presentatie van de jaarcijfers van ING België. ‘Die tarieven zijn sowieso al veel lager dan in de meeste andere landen. Willen we een duurzame groei voor de Belgische banken, dan zullen de prijzen voor de kredieten hoger moeten.’

Erik Van Den Eynden, topman van ING België. ©Photo News

De halfjaarrapporten die ING België en BNP Paribas Fortis deze week publiceerden, illustreren perfect het probleem. Dankzij de aantrekkende economie wisten de twee banken flink wat meer leningen te verstrekken en ook de deposito’s gingen de hoogte in. Maar door de lagere rente slaagde de bank er niet in meer inkomsten te puren uit die stijgende volumes.

Van Den Eynden is niet de eerste bankentopman die aanstuurt op hogere tarieven om de winsten op peil te houden. Max Jadot, de CEO van BNP Paribas Fortis, pleitte er een kleine twee jaar geleden ook al voor om bepaalde bankdiensten duurder te maken en zo de lagere rente-inkomsten te counteren.

Willen we duurzame groei voor onze banken, dan moeten de prijzen voor de kredieten omhoog.
Erik van den eynden
CEO ING België

Of we nu meteen veel duurdere woonkredieten en bedrijfsleningen moeten verwachten is een andere vraag. Afgelopen lente nog waarschuwde Johan Thijs, de CEO van KBC, nog dat de Belgische banken een prijzenoorlog waren gestart op de markt voor woonkredieten. ‘Het is geen gezonde zaak dat sommige grootbanken marktaandeel willen winnen terwijl de winstgevendheid daardoor verder onder druk staat’, klonk het toen. Daarmee echode Thijs de Nationale Bank, die er eind vorig jaar al op wees dat de aanhoudende concurrentiestrijd tussen de banken extra druk zette op de winstmarges. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud