ING krijgt boete in Frankrijk

La Défense, het financiële centrum van Parijs. ©REUTERS

De Franse toezichthouder legt de Nederlandse bank een boete van 3 miljoen euro op omdat ze steken liet vallen in haar controle op witwaspraktijken en terrorismefinanciering.

Sinds ING ruim twee jaar geleden in Nederland een monsterschikking van 775 miljoen euro trof om verdere vervolging in een aantal witwaszaken te vermijden is de bank aangeschoten wild bij de Europese toezichthouders.

In Italië trof de bank een schikking van 30 miljoen met de centrale bank. In België stelde de Nationale Bank in een audit meerdere pijnpunten vast in het antiwitwasbeleid van ING België.

Ook de Franse centrale bank was kort na de miljoenenschikking 775 miljoen een onderzoek begonnen naar de witwascontroles bij ING. De toezichthouder ontdekte voor alle duidelijk geen concrete witwasdossiers, maar stelde wel vast dat de bank steken had laten vallen in de manier waarop het de risico's op witwassen en terrorismefinanciering controleerde.

Sinds ING bijna drie jaar geleden een monsterschikking trof in Nederland, is de bank aangeschoten wild bij de toezichthouders.

De bank hield niet bij welke klanten 'politiek prominente personen' waren, een label dat moet worden meegegeven omdat ze als vatbaarder voor corruptie worden gezien. De bank hield ook te weinig rekening met de specifieke achtergrond van haar retailklanten bij het analyseren van de witwasrisico's, klinkt het. Om die reden krijgt ING in Frankrijk een boete opgelegd van 3 miljoen euro.

Exit uit Oostenrijk

ING stuurt zijn internationale strategie bij. De bank kondigde dinsdag aan dat ze van plan is een punt te zetten achter haar retailactiviteiten in Oostenrijk, waar ze sinds 2003 actief is. Tegen juni stopt ING met het aanbieden van haar spaarformule voor retailklanten in Oostenrijk, tegen eind dit jaar wil de groep helemaal weg zijn uit dat segment. Bankdiensten voor grotere bedrijfsklanten zullen wel nog worden aangeboden.

Vorige maand had ING laten weten dat het zich zou terugtrekken uit de Tsjechische retailmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud