ING legt sterk kwartaalrapport voor

De Nederlandse financiële groep ING heeft veel sterker dan verwacht gepresteerd in het tweede kwartaal. Net als de meeste andere Europese bankgroepen heeft ook ING die sterke cijfers voor een groot stuk te danken aan lagere voorzieningen voor slechte kredieten en een hogere volumegroei in de bankdivisie. De turbulentie op de aandelenmarkten had wel een negatieve impact op de verzekeringsactiviteiten, die ING wil afsplitsen.

Tussen april en juli realiseerde ING een nettowinst van 1,09 miljard euro, terwijl analisten hadden gemikt om een cijfer van 709 miljoen euro. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar boekte de Nederlandse groep nog een winst van 71 miljoen euro. Op onderliggend niveau - dus zonder eenmalige elementen - zag ING zijn tweedekwartaalwinst toenemen tot 1,20 miljard euro, tegen 212 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

  • De bankafdeling zette zoals gezegd een sterk resultaat neer, met een winst voor belastingen van 1,61 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was die tak nog voor 186 miljoen euro in het rood gegaan. De volumes blijven groeien en de marges blijven gezond, laat ING weten in een persbericht. Bovendien moest de groep ook minder geld opzijzetten voor dubieuze kredieten - een trend die de meeste andere Europese banken volgen.

    Het totale bedrag aan kredietprovisies daalde in het tweede kwartaal tot van 817 miljoen euro tot 465 miljoen euro. Die krimp is vooral het gevolg van de betere situatie bij de Structured Finance-poot, de vastgoedtak en de portefeuille met Amerikaanse woonkredieten. Voor de KMO's in de Benelux bleven de voorzieningen aan de hoge kant, luidt het in een persbericht.
  • De verzekeringsactiviteiten, die ING op termijn zal afsplitsten, leden dan weer een verlies van 115 miljoen euro. Een jaar eerder boekte deze divisie nog een winst van 242 miljoen euro. De zwakkere cijfers zijn vooral te wijten aan de tegenvallende prestatie van de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten, die zwaar te lijden hadden onder de malaise op de beurzen.

ING zit trouwens op schema met de afsplitsing van de verzekeringsactiviteiten, laat gedelegeerd bestuurder Jan Hommen weten in een persbericht. Tegen het einde van het jaar zouden beide afdelingen zelfstandig naast elkaar moeten kunnen werken, luidt het. De kosten van die scheiding worden voor dit jaar gerekend op 110 tot 150 miljoen euro, en daarvan zijn er al 30 miljoen euro geboekt in de eerste jaarhelft.

Belgische retailtak

ING's Belgische retailtak heeft in het tweede kwartaal een iets lagere winst geboekt dan in de eerste drie maanden van het jaar, en dat lijkt voor het grootste deel te wijten aan het huidige renteklimaat.

De onderliggende nettowinst voor belastingen kwam in het tweede kwartaal uit op 140 miljoen euro, tegen 189 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar en 174 miljoen euro in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud