ING sluit 40 bankkantoren in België

(Foto: Reuters)

ING gaat in de periode 2013-2014 40 van de bijna 800 bankkantoren in ons land sluiten. Dat vernam De Tijd en het wordt bevestigd door vakbondsbronnen en door de woordvoerster van de bank. De sluiting is een onderdeel van een reeks veranderingen bij ING België.

Net zoals andere banken in ons land is ook ING bezig een aantal reorganisaties door te voeren. Na het informaticadepartement is nu het kantorennet aan de beurt, terwijl ook het loonbeleid tegen het licht wordt gehouden.

ING maakte de krachtlijnen van de ingrepen in het kantorennet dinsdag onder embargo bekend aan de vakbonden, maar de informatie kwam kort daarna toch al naar buiten. Normaal zou de officiële aankondiging donderdagochtend volgen tijdens een ondernemingsraad. Die startte wel, maar werd door de directie stopgezet wegens het schenden van het embargo. De directie deelde wel slides uit aan de vakbonden. Ondanks het feit dat de ondernemingsraad niet doorging, zal het personeel donderdagnamiddag toch worden ingelicht.

Brussel en Wallonië

Een van de opvallendste plannen van ING voor het kantorennet is de sluiting van 40 agentschappen of 5 procent van de in totaal 773 kantoren. Volgens onze informatie gaan er enkel kantoren dicht in de zones Centrum en Zuid, wat respectievelijk overeenkomt met Brussel en Wallonië. Vlaanderen blijft dus buiten schot.

Liesbeth Van de Craen, de woordvoerster van de bank, bevestigt dat. Maar ze wijst er wel op dat het sluitingsplan 'nog niet helemaal definitief is omdat de gedetailleerde analyse nog moet plaatsgrijpen'. De kantoren die de deuren sluiten zijn er in hoofdzaak die dicht bij andere vestigingen liggen en in een aantal gevallen ook omdat er te weinig klanten komen.

Van de Craen wijst naar de veranderende gewoonten van de klant - zelf meer online bankzaken afhandelen en minder vaak naar het kantoor komen - en de marktomstandigheden - 'we moeten letten op de kosten' - om de ingreep te rechtvaardigen.

Functies 

Daarnaast is er een reeks andere maatregelen voor het kantorennet. Die komen onder meer neer op een verhoging van het online aanbod en een nieuwe IT-infrastructuur die voor meer flexibiliteit moet zorgen. Bovendien gaat ING ook sleutelen aan de functies in de kantoren.

Alleen is nog niet duidelijk welke gevolgen die maatregelen zullen hebben voor de werkgelegenheid. De directie van ING wil pas daarmee naar buiten komen als alle veranderingsplannen beter op punt staan en dat is pas begin 2013.  

Volgens Van de Craen kan de ingreep in de kantoren een impact hebben op de werkgelegenheid. 'Maar we gaan ook extra investeren in kantoren en mensen om de adviesfunctie nog te verbeteren. Het is te vroeg om uitspraken te doen over de uiteindelijke impact.' 

Geruchtenmolen

LBC-vakbondsafgevaardigde Erwin Veestraeten zegt in een reactie dat de aankondiging van ING over de kantoren 'een beetje in de lijn van de verwachtingen ligt'. 'Een aantal zaken zaten namelijk al in de geruchtenmolen. We hebben alleen nog geen zicht op de gevolgen voor de werkgelegenheid. Indien deze veranderingen gebeuren met hetzelfde personeel is de impact natuurlijk beperkt. Anders is het een ander verhaal.'

BBTK-secretaris Miranda Ulens zei dat haar vakbond nu het personeel gaat consulteren 'op basis van de informatie die gegeven is in de ondernemingsraad'. Voor de rest wou ze geen commentaar kwijt.

Jean-Claude Van den Abeele van de liberale bond ACLVB heeft het over 'een hele ommezwaai'. 'De directie heeft steeds gezegd dat de kantoren erg belangrijk zijn in de strategie. De voorbije jaren moesten we dichter bij de klant geraken. En nu dit. Wat ook ontbreekt is een diepgaande motivatie en informatie over de criteria om die kantoren te kiezen.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud