ING sluit een op de vier kantoren in Nederland

©ANP

De Nederlandse grootbank ING versnelt de afbouw van het kantorennetwerk in haar thuisland. Maar de afslankingsoperatie heeft tot nader order geen impact op het Belgische kantorennet, zegt ING.

ING had al een plan om zijn kantorennet in Nederland te hertekenen, maar de bank gaat dat nu sneller doorvoeren dan gepland. Door de digitalisering kreeg de bank al minder klanten over de vloer in haar kantoren. De coronacrisis heeft die trend nog versneld, zegt de topman van ING Nederland in De Telegraaf.

ING snoeit zowel in zijn kantorennetwerk als in zijn 'servicepunten', plaatsen in winkels waar klanten een wat beperkter aantal bankzaken kunnen regelen. Van de 170 kantoren verdwijnen er 42, bijna een kwart. Het aantal servicepunten zakt met 41 naar 378. ING verwacht niet dat de operatie tot gedwongen ontslagen leidt. 90 procent van de 150 werknemers kan overstappen naar een ander kantoor of in een andere afdeling van de bank aan de slag gaan.

Belgische kantoren

In België heeft ING tot nader order geen nieuwe plannen voor zijn kantorennet, benadrukte een woordvoerster van de bank vrijdag. De voorbije weken maakten de bonden bij ING België zich steeds meer zorgen over een nieuwe besparingsronde bij de bank. Daarbij werd gevreesd dat de bank opnieuw in haar kantorennet zou snijden.

Dat ING ook na de lockdown een groot deel van zijn kantoren in België dichthoudt, werd als een veeg teken gezien. ING België telt 597 kantoren. Bij de start van de crisis, midden maart, besloot ING de helft daarvan (308) om veiligheidsredenen te sluiten. De resterende 289 kantoren waren alleen te bezoeken op afspraak. Intussen heeft de groep wel meer kantoren heropend. Sinds vorige maand zijn 432 kantoren van ING België weer open, meer dan zeven op de tien.

Onrust bij personeel

ING België mag dan wel benadrukken dat er vooralsnog niets te gebeuren staat met het netwerk, het personeel is er allesbehalve gerust in. 'Tijdens een ondernemingsraad had de bank inderdaad gezegd dat er geen concrete plannen waren voor het kantoornet', zegt vakbondsafgevaardigde Filip De Sutter van ACV Puls.

'Maar iedereen voelt aan dat een aantal kantoren wellicht ook na de coronacrisis gesloten zal blijven. We verwachten toch nog steeds dat wat er in Nederland is beslist naar hier zal overwaaien. Het wordt tijd dat de bank daar nu eens klare wijn over gaat schenken.'

Niet alleen de discussie over de kantoren maakt dat de zenuwen hooggespannen staan bij ING België. Dat topman Erik Van Den Eynden de bank eind vorige maand onverwacht verliet hielp de gemoederen evenmin te bedaren en versterkte het gevoel dat er iets op til is bij de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud