ING sluit negen op de tien Record Bank-kantoren

©Belgaimage

ING België zal slechts een vijftigtal kantoren van dochter Record Bank opslorpen in haar eigen netwerk.

De ruim 480 andere Record-kantoren worden gesloten of samengevoegd met andere vestigingen van de bank. Toen de Belgische divisie van ING  in oktober zijn saneringsplannen aankondigde, maakte de groep ook bekend dat ze haar dochterbank Record Bank zou opdoeken. Een deel van de 536 Record-kantoren, die door zelfstandige agenten worden uitgebaat, zou opgaan in het netwerk van moederbedrijf ING België.

Tot nu toe was niet bekend hoeveel kantoren zouden overgaan in het ING-netwerk en welke vergoedingen de agenten van de Record-kantoren die wel moesten sluiten zouden krijgen. Dat ING sowieso van plan was zijn netwerk in België terug te brengen van 1.245 naar 650 kantoren, voorspelde weinig goeds.

Jobs

Nu blijkt volgens bronnen dicht bij het dossier dat ING België slechts een vijftigtal Record-kantoren in zijn netwerk wil opnemen. Dat wil dus zeggen dat ruim 480 andere kantoren zullen worden gesloten of moeten opgaan in een andere vestiging. De gevolgen voor het personeel zijn vandaag moeilijk in te schatten, al is het duidelijk dat jobs zullen sneuvelen. 

Verwacht wordt dat een honderdtal agenten de switch naar ING zullen maken. Maar vaak hebben die kantoorhouders nog twee à drie extra werknemers in dienst. Of die ook mee de overstap kunnen maken, valt af te wachten. Al is het volgens een specifieke CAO wel zo dat een instelling de personeelsleden in dienst moeten nemen van een agentschap dat het overneemt. 

Vanaf april 2018 zal de merknaam Record Bank geleidelijk aan uit het straatbeeld verdwijnen.

Intussen krijgen de zelfstandige kantoorhouders van Record Bank geleidelijk aan meer zicht op de timing en de voorwaarden van de afslankingsoperatie. Tegen april volgend jaar moet Record Bank juridisch helemaal opgeslorpt zijn door ING België. Vanaf dan begint de merknaam Record Bank uit het straatbeeld te verdwijnen. De IT-systemen van ING België en Record Bank zouden eind dit jaar al op elkaar afgestemd moeten zijn.

‘Tegen april volgend jaar moet iedereen weten waar hij aan toe is’, verduidelijkt Albert Verlinden, de voorzitter van de BZB, de koepelorganisatie die zowel zelfstandige bankiers als verzekeraars vertegenwoordigt. ‘Zelfstandige kantoorhouders van Record Bank die de overstap maken, worden vanaf dan officieel ING-kantoorhouders.

Minnelijke schikking

Maar er zal dan ook meer helderheid zijn over de minnelijke schikkingen met Record-kantoorhouders die vertrekken. Over die voorwaarden is de BZB trouwens volop aan het onderhandelen met ING België. Eerstdaags zouden beide partijen een akkoord bereiken over een richtlijn die zelfstandige agenten en makelaars kunnen volgen bij saneringen.

De Franstalige belangenvereniging Feprabel stapte in april naar de rechter omdat Record Bank en ING de kantoorhouders volgens hen te weinig informatie geven. Een uitspraak van de zaak in kort geding wordt over enkele weken verwacht.

ING verhuist tradingactiviteiten naar Londen

De Nederlandse bank stopt met de handel in bedrijfsobligaties, grondstoffen en sprinters in Amsterdam en verplaatst die naar Londen. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Er staan 43 banen op het spel. De verhuis kadert in een saneringsoperatie van ING. In oktober vorig jaar kondigde de bank al aan dat ze de handel in valuta’s, staatsobligaties en derivaten naar Londen zou verplaatsen. Naast de handelsfuncties worden ook ondersteunende activiteiten overgeheveld. De verhuis is opmerkelijk omdat veel financiële dienstverleners wegens de brexit overwegen hun activiteiten te verhuizen van Londen naar het Europese vasteland. ING verklaart het manoeuvre als een kostenbespa- ring door zijn handelsvloeren in Amsterdam, Brussel en Londen samen te voegen. De nadruk op kostenbesparing wekt verbazing bij het personeel omdat de Londense lonen veel hoger zijn dan de Nederlandse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud