ING snijdt in bonussen na witwasschandaal

Over 2017 keerde ING in totaal nog ruim 400 miljoen euro aan bonussen uit. Dat wordt nu een pak minder, zegt de bank. ©Saskia Vanderstichele

De Nederlandse grootbank houdt de vinger op de knip nadat ze afgelopen zomer een monsterschikking van 775 miljoen euro heeft getroffen in een witwasschandaal.

Tijdens een webcast bracht ING  zijn medewerkers er donderdag van op de hoogte dat ze dit jaar op een lagere bonus moeten rekenen, schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad vrijdag. Over 2017 keerde ING nog in totaal 403,1 miljoen euro aan bonussen uit aan zijn medewerkers. Dit jaar valt de bonuspot beduidend lager uit. 

ING neemt de maatregel nadat het in september vorig jaar een schikking van 775 miljoen euro trof om niet langer vervolgd te worden in vier grote witwaszaken. Het Nederlandse gerecht beschuldigde ING ervan dat het jaren veel te weinig had ondernomen om verdachte constructies en geldstromen bij zijn klanten onder de loep te nemen.

Nederland harder getroffen

Toen het nieuws van de recordschikking bekend raakte, maakte de directie van de bank al duidelijk dat ze afzag van haar bonus over 2018. Veel keuze had het management eigenlijk niet: begin 2018 barstte in Nederland een politieke storm los toen aan het licht kwam dat de raad van bestuur het vaste salaris van CEO Ralph Hamers met 50 procent wilde verhogen naar 3 miljoen euro. Uiteindelijk werd dat voorstel weer ingetrokken.

Volgens Het Financieele Dagblad zal de beslissing om de bonuspot te verkleinen de Nederlandse werknemers van de bank harder raken. Dat komt omdat zogeheten 'discretionaire variabele verloningen' in functie van de resultaten van de groep gebruikelijker zijn in Nederland en omdat de monsterschikking in de witwaszaak in Nederland werd getroffen. Bovendien wordt bij ING's er in het buitenland de variabele verloning vaak vastgelegd in de cao of in het arbeidscontract. En die bonussen blijven buiten schot, klinkt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud