ING trapt jaar af met fors hogere winst

©ANP

Lagere voorzieningen voor kredietverliezen en een duwtje in de rug van de ECB stuwden de nettowinst van de Nederlandse bankreus ING 50 procent hoger in het eerste kwartaal. De Belgische poot van ING was goed voor een winst voor belastingen van 32 miljoen euro.

Met een nettowinst van iets meer dan 1 miljard euro - de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar - heeft de grootste bank van Nederland een beter eerste kwartaal achter de rug dan veel analisten hadden gedacht.

Dat is voor een flink stuk te danken aan het feit dat de bank een pak minder geld moest opzijzetten voor mogelijke verliezen op kredieten die niet of te laat worden terugbetaald. Terwijl de coronacrisis de bank in het eerste kwartaal van vorig jaar nog dwong om bijna 700 miljoen euro aan extra voorzieningen te nemen, kromp die stroppenpot in de eerste drie maanden van 2021 met 66 procent naar 223 miljoen euro.

1.005 miljoen
Nettowinst
De Nederlandse ING-groep boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 1.005 miljoen euro, 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tegelijk zijn de ING-klanten ook meer beginnen investeren in beleggingsproducten, stelt topman Steven van Rijswijk vast. Vooral in België en Duitsland kon de bank daar meer commissies uit puren. Daardoor stegen de totale inkomsten uit de verkoop van beleggingen met 9 procent naar 854 miljoen euro.

Dat is nog altijd minder dan het totale inkomstenplaatje van ING . De Nederlandse bank haalt nog altijd driekwart van haar inkomsten uit financiële producten en diensten die gelinkt zijn aan de rente. In het huidige klimaat, waarin de rente rond historische dieptepunten schommelt, staat dat verdienmodel onder druk.

ECB-steun

Dat is de reden waarom ING, net als almaar meer andere grootbanken, recent besloot een strafrente in te voeren voor klanten met te veel spaargeld op hun rekening. Geld dat de banken niet meteen aan het werk kunnen zetten in de vorm van kredieten, moeten ze op een rekening parkeren bij hun centrale bank, die daar op haar beurt een strafrente voor aanrekent. Banken klagen al jaren steen en been dat dat beleid van de Europese Centrale Bank hen handenvol geld kost.

De banken klagen al jaren steen en been over de negatieve rente die de ECB hen aanrekent voor spaargeld dat niet aan het werk kan worden gezet.

De essentie

  • ING boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 1.005 miljoen euro. Dat is 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en veel beter dan verwacht.
  • De hogere cijfers waren te danken aan het feit dat de bank veel minder geld voor kredietverliezen opzij zette.
  • Tegelijk puurt ING meer inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten.
  • De rente-inkomsten blijven onder druk, maar ING kon dat in het eerste kwartaal compenseren via de opbrengsten van een steunprogramma van de ECB.
  • Ook in België moest ING minder provisies nemen voor kredietverliezen. Het resultaat werd wel zwaar gedrukt door bankentaksen.

Maar de resultaten die ING donderdag publiceerde laten zien dat dat maar een deel van het verhaal is. Banken die voldoende kredieten aan bedrijven en gezinnen geven, kunnen via het TLTRO-steunprogramma aan een negatieve rente van 1 procent lenen bij de Europese Centrale Bank. Dat helpt de negatieve impact te compenseren die banken moeten betalen als ze 'overtollig' spaargeld bij de ECB moeten parkeren.

Over de eerste drie maanden stuwde het TLTRO-programma de groepsinkomsten van ING met 233 miljoen euro, waarvan 38 miljoen voor België. Daardoor bleven de rente-inkomsten in het eerste kwartaal op peil. Zonder de impact van het ECB-programma zouden de rente-inkomsten 221 miljoen euro lager zijn uitgevallen, berekende ING.

Belgische rebound

Ondanks dat Europese duwtje in de rug vielen de rente-inkomsten van de Belgische tak van ING licht terug in het eerste kwartaal. Maar omdat de bank meer beleggingsproducten wist te verkopen, gingen de totale inkomsten met 12 procent de hoogte in. De bank verstrekte in het eerste kwartaal wel ruim 400 miljoen euro minder kredieten - vooral aan bedrijven werden er minder leningen gegeven, klinkt het - en trok ook minder spaargeld aan.

In combinatie met de lagere kredietvoorzieningen leidde dat ertoe dat ING België in het eerste kwartaal een winst voor belastingen kon boeken van 32 miljoen euro, terwijl de bank een jaar eerder nog een verlies van 76 miljoen euro leed.

32 miljoen
Winst
De Belgische tak van ING boekte in het eerste kwartaal een winst voor belastingen van 32 miljoen euro.

Dat de retailtak van ING België in de eerste drie maanden van het jaar wel nog een verlies van 43 miljoen euro leed, komt voor een flink stuk door de bankentaksen. Net als andere banken is ING België verplicht het merendeel daarvan in het eerste kwartaal te boeken. Dat is trouwens ook de reden waarom de retaildivisie van concurrent BNP Paribas Fortis een verlies voor belastingen van 35 miljoen euro leed in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud