ING verrast met hogere netto rente-inkomsten

ING overtreft de verwachtingen met zijn derdekwartaalcijfers. ©ANP

Dankzij een verrassende stijging van de rente-inkomsten kon ING betere resultaten dan verwacht voorleggen. Het resultaat voor belastingen kwam uit op 1,9 miljard euro.

Met enige spanning keken analisten en beleggers uit naar de kwartaalcijfers van ING. CEO Ralph Hamers had in augustus nog gewaarschuwd voor dalende rente-inkomsten. De hele bankensector kreunt onder het uitzonderlijk lagerentebeleid van de ECB. Dat weegt op de gezondheid van de banken, die te weinig kunnen verdienen met spaargeld op te halen en dat dan tegen iets hogere tarieven weer uit te lenen.

Maar van die vrees is niets te merken in het kwartaalrapport. ING pakte uit met 3,53 miljard euro aan netto rente-inkomsten, of 0,8 procent meer dan een jaar geleden.  

+5,8 %
Stijgende kosten
De operationele kosten van ING Group zijn jaar op jaar met 5,8 procent gestegen, tot 2,44 miljard euro. De bank investeert vooral in regulering en een scherper anti-witwasbeleid.

 ING heeft de lage rente kunnen counteren door zijn hypotheekleningen duurder te maken en meer commissies te halen uit de verkoop van onder meer fondsen en spaargeld aan te trekken in niet-eurolanden.

Maar die extra inkomsten werden volledig opgevreten door de uitgaven.

CEO Ralph Hamers vreesde in augustus nog dat de lage rente op de winst van ING zou wegen. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De operationele kosten zijn met 5,8 procent gestegen tot 2,44 miljard. Dat uit zich in het onderliggende resultaat voor belastingen: 1,9 miljard euro, een daling van 10 procent. Netto verdiende de bank met 1,344 miljard euro bijna driekwart meer dan een jaar geleden. Maar toen moest ING ruim 775 miljoen euro betalen voor een witwasschandaal.

De Belgische retailtak van ING boekt resultaten die in de lijn van het Nederlandse moederbedrijf liggen. Ook in België zijn de netto rente-inkomsten toegenomen. Die zijn op jaarbasis met 20 miljoen gestegen tot 488 miljoen euro. Hier wijst ook ING België naar hogere inkomsten uit hypotheken. Maar ook in ons land zag ING de operationele kosten toenemen, met 5,5 procent tot 366 miljoen euro. De bank schrijft dat onder meer toe aan de investeringen in KYC-activiteiten. Dat staat voor Know Your Customer, een beleid dat moet helpen witwassen te voorkomen door grondige research te doen naar klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud