ING verzelfstandigt pensioenfonds

De hoofdzetel van ING in Nederland (foto: Bloomberg). ©Bloomberg

ING gaat zijn pensioenfonds verzelfstandigen. Dat maakte het financiële concern donderdag bekend.

Door de maatregel vervalt de verplichting van ING om bij te springen als de financiële situatie van het pensioenfonds verslechtert. Dat komt volgens het concern, dat ook in België een belangrijke financiële speler is, de stabiliteit van het eigen vermogen ten goede. ING stort nog wel eenmalig een bedrag van 549 miljoen euro in het fonds.

ING spreekt van een belangrijke stap in de voorbereidingen voor de beursgang van de verzekeringstak van de onderneming, naar verwachting later dit jaar. De splitsing in een bank- en een verzekeringsdeel is afgedwongen door de Europese Commissie, omdat ING in 2008 een beroep moest doen op staatssteun.

De bijstorting drukt de nettowinst van ING in het eerste kwartaal met 412 miljoen euro. Afschrijvingen op de pensioenbezittingen leiden tot een last van nog eens circa 800 miljoen euro. ING Bank neemt daarvan twee derde voor zijn rekening, de verzekeringstak een derde.

Het pensioenfonds van ING heeft een beheerd vermogen van circa 18 miljard euro voor ongeveer 70.000 huidige en voormalige medewerkers. De afspraken over de verzelfstandiging zijn gemaakt met de vakbonden CNV Dienstenbond, FNV Finance en De Unie, en met de ondernemingsraad en de vereniging van voormalige werknemers.

FNV Finance stelde in een reactie dat de verzelfstandiging van het pensioenfonds op een 'verantwoorde wijze'' gebeurt. De bond wees er ook op dat is afgesproken dat de pensioenpremies voor werknemers tijdelijk zijn verlaagd. 'Dat betekent netto meer loon en dus meer besteedbaar inkomen', aldus Fred Polhout van FNV Finance.

Door internationale regelgeving zou de financiële positie van het pensioenfonds een directe invloed hebben op de kapitaalpositie van ING, zo merkte de vakbond op. 'Dit zou een potentiële bedreiging voor het bedrijf zijn en dus ook voor de werknemers en gepensioneerden', aldus Polhout.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud