ING waarschuwt dat lage rente op winst zal wegen

ING-topman Ralph Hamers kon kwartaalcijfers voorleggen die iets beter zijn dan de verwachtingen. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Nederlandse bank boekte in het tweede kwartaal 1,4 miljard euro winst. Dat is iets beter dan verwacht. Maar CEO Ralph Hamers waarschuwt dat de rente-inkomsten onder druk komen te staan door de lage rente.

De winst van de Nederlandse bankreus steeg 0,6 procent en die bijna stabilisering is een goede prestatie omdat banken serieuze tegenwind ondervinden door de lage rentevoeten. De rente-inkomsten stegen met 0,8 procent tot 3,47 miljard euro.

ING  zag zijn kredietportefeuille en klantentegoeden aangroeien, onder meer door extra klanten. 'Het aantal primaire klanten steeg met meer dan 300.000, wat erop wijst dat we een onderscheidende klantervaring blijven bieden die bijdraagt aan de groei', zegt CEO Ralph Hamers in een persbericht. De groep telt nu 39 miljoen klanten, waarvan bijna 13 miljoen primaire klanten. De deposito's stegen met 11,7 miljard euro.

We verwachten dat de nettorentebaten onder druk zullen komen door de aanhoudend lage rente.
Ralph Hamers
CEO ING

In het tweede kwartaal kon ING de lage rente ook compenseren met andere inkomsten. De totale inkomsten gingen zo 4 procent omhoog tot 4,67 miljard euro.

Maar Hamers waarschuwt dat hij niet zeker is dat hij ook de komende kwartalen dergelijke cijfers zal kunnen voorleggen als de rente laag blijft. 'We verwachten dat de nettorentebaten onder druk zullen komen door de aanhoudend lage rente', zegt hij in een persbericht.

België

In ons land kan de bank de vruchten plukken van de transformatie en herstructurering die enkele jaren geleden is ingezet met onder meer de integratie van Record Bank, meer digitale diensten en een forse afbouw van het personeel.

+29%
Winst
De brutowinst van ING steeg met 29 procent naar 311 miljoen euro.

De inkomsten stegen met 9 procent tot 656 miljoen euro dankzij hogere inkomsten uit obligaties, investeringen en leningen aan bedrijven en gezinnen. Tegelijk konden de kosten met 4 procent gedrukt worden dankzij de personeelsafbouw.

Dat alles leverde ING in ons land een brutowinst van 311 miljoen euro op (+29%) op. De winst voor belastingen steeg met 40 procent naar 295 miljoen euro.

Witwassen

Na het witwasschandaal dat ING vorig jaar een boete van 775 miljoen euro opleverde in Nederland, heeft de bank zijn procedures aangescherpt. ING zegt dat het inspanningen levert om zijn klanten beter te leren kennen en onregelmatigheden op te sporen. De bank wijst erop dat nu al meer dan 3.000 mensen werken aan activiteiten gerelateerd aan Know Your Customer (KYC)-regelgeving.  

Daarnaast werkt ze eraan om tekortkomingen daarvoor te verbeteren in Italië. Zolang de gesprekken lopen met de Italiaanse centrale bank geldt in het Zuid-Europese land een klantenstop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud