Advertentie

ING wakkert hoop op dividend aan

Ralph Hamers, de topman van ING, mikt op een snellere terugbetaling van de overheidssteun. ©REUTERS

De Nederlandse bankgroep ING heeft het in het tweede kwartaal beter gedaan dan analisten hadden verwacht. Daardoor groeit bij beleggers de hoop dat de groep haar resterende staatssteun sneller dan gepland zal afbetalen en weer een dividend zal uitkeren.

Tussen maart en juni boekte de grootste bank van Nederland een nettowinst van 1,07 miljard euro: net geen 20 procent meer dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Het cijfer overtreft ook de gemiddelde analistenverwachtingen. De experts geraadpleegd door het financiële persagentschap Bloomberg hadden gemikt op een nettowinst van 1,01 miljard euro.

De onderliggende winst, zeg maar het cijfer waarin uitzonderlijke elementen niet worden meegerekend, kwam in het tweede kwartaal uit op 1,18 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg die onderliggende winst 988 miljoen euro. De sterke cijfers zijn vooral te danken aan de bankdivisie. Daar moest ING minder geld opzij zetten voor niet of laattijdig terugbetaalde leningen. De groep wist ook hogere rentemarges te halen in het tweede kwartaal. 

Ook de Belgische retailactiviteiten profiteerden van die trend. De Belgische retaildivisie zag haar onderliggende nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 36 procent stijgen naar 220 miljoen euro. De volledige resultaten van ING België, met onder meer de cijfers van de zakenbanktak, worden vrijdag vrijgegeven.

De focus op de sterke bankresultaten is niet toevallig. Dit is het eerste kwartaal dat ING als echte bankgroep met cijfers naar buitenkomt. Begin juli rondde ING immers nog de afsplitsing van zijn verzekeringsactiviteiten af door dochter NN Group - het vroegere Nationale Nederlanden - naar de beurs te brengen. Die afsplitsing was 'van moetens': het was een rechtstreeks gevolg van het herstructureringsplan dat de Europese Commissie had uitgedokterd in ruil voor de staatssteun die ING na de financiële crisis had ontvangen.

Sneller staatsteun terugbetalen

'De succesvolle beursgang van NN Group was een keerpunt voor ING,' zegt CEO Ralph Hamers nu in een statement. 'Het is de laatste grote stap in ons herstructureringsplan, dat ING moet herpositioneren als een van de belangrijkste Europese banken.'

ING moet de Nederlandse overheid nog altijd 1,03 miljard euro aan staatssteun terugbetalen. Dat moet ten laatste tegen mei 2015 gebeuren. Maar de groep is erop gebrand om die pagina sneller om te draaien. In een presentatie bij de tweedekwartaalcijfers laat ING weten dat het de staatssteun mogelijk sneller zal terugbetalen. De bank wacht de Europese 'stresstests' voor de financiële sector in dit najaar af voor ze een beslissing daarover neemt.

De eventuele versnelde terugbetaling van de staatssteun doet beleggers alvast hopen op een nieuw dividend. Zolang ING aan het overheidsinfuus hangt kan het immers geen coupon uitkeren aan zijn aandeelhouders. De bank heeft evenwel al aangegeven dat ze op termijn minstens veertig procent van haar winst wil uitkeren als ze weer dividenden mag betalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud