ING zet drie keer meer opzij voor kredietverliezen

CEO Ralph Haemers stapt over naar UBS en stelde voor de laatste keer de kwartaalcijfers voor. ©ANP

De Nederlandse bankreus zag zijn winst met veertig procent kelderen in de eerste drie maanden van het jaar door hogere voorzieningen voor niet terugbetaalde leningen. De Belgische tak van ING dook in het rood.

Dat ING een fors lagere winst boekte in het eerste kwartaal is niet bepaald een verrassing te noemen. Zowat alle Europese grootbanken zagen hun resultaten de voorbije weken kelderen als gevolg van de coronacrisis.  

Bij ING was dat niet anders. De grootste bankgroep van Nederland zag haar nettowinst over de eerste drie maanden van het jaar kelderen met 40 procent naar 670 miljoen euro. Toch is dat aanzienlijk minder slecht dan analisten hadden verwacht. Zij vreesden namelijk een winstval van meer dan 60 procent.

Stroppenpot

De bank slaagde er in een aartsmoeilijk klimaat zelfs in om haar rente-inkomsten licht op te krikken, en ING wist ook meer inkomsten te puren uit de verkoop van beleggingsproducten. Maar dat volstond lang niet om de negatieve impact van de coronacrisis te compenseren. ING zette in het eerste kwartaal 661 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.

Dat is drie keer zoveel als een jaar eerder. Opvallend is wel dat die forse klim niet volledig te wijten is aan de coronacrisis. Ongeveer een derde van de voorzieningen is gelinkt aan de pandemie, zegt de bank. ING zette ook geld opzij voor een aantal grote bedrijfsdossiers en nam ook extra voorzieningen om de impact van de lagere olieprijzen op te vangen. 

Belgische bankentaksen

Ook bij de Belgische tak van ING groeide de stroppenpot aanzienlijk. ING België zette 144 miljoen euro opzij voor kredietverliezen, nagenoeg het dubbele van een jaar eerder. In combinatie met de hogere bankentaksen, waarvan de groep verplicht is het merendeel in het eerste kwartaal te boeken, leidde dat ertoe dat ING België een verlies van 63 miljoen euro leed over de eerste drie maanden van het jaar. Commercieel hield de vierde grootste bank van het land wel stand, met iets hogere rente- en commissie-inkomsten.

63 miljoen
ING België
In België leed ING een verlies van 63 miljoen euro.

Hoe de coronacrisis ING parten zal spelen in de nabije toekomst, is niet duidelijk. De groep geeft geen prognoses voor de rest van het jaar. Eerder deze week had de Franse bank BNP Paribas nog gezegd dat de resultaten die jaar tot een vijfde lager kunnen uitvallen dan in 2019.

Geen opvolger bekend

Voor uittredend CEO Ralph Hamers was deze kwartaalpresentatie de laatste voor hij de overstap maakt naar de Zwitserse bank UBS. In een filmpje neemt de topman afscheid. Er werd uitgekeken naar nieuws over een opvolger maar dat bleef uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud