ING zet Franse retaildochter in de etalage

©Bloomberg

De lage rente zet de Nederlandse grootbank ertoe aan grote kuis te houden in haar retailnetwerk.

ING, in België de vierde grootste bank, kondigde vrijdag aan dat het de 'strategische opties' bekijkt voor zijn retailactiviteiten in Frankrijk. Anders gezegd: de bank gaat op zoek naar een koper voor die activiteiten.

ING is als sinds 2000 actief in Frankrijk en biedt er via zijn online bank hypotheken, rekeningen, consumentenkredieten en beleggingen aan ongeveer een miljoen retailklanten. De bank levert in Frankrijk ook diensten aan grote bedrijfsklanten via haar Wholesale-tak, maar die staat niet te koop. Bij ING in Frankrijk werken 700 mensen, driekwart van hen is aan de slag in de retailtak.

De historisch lage rentestanden maken dat de marges op de klassieke retailbusiness van banken zienderogen slinken.

ING geeft vrijdag niet mee waarom het zich terugtrekt uit Frankrijk. Maar de reden achterhalen is niet moeilijk: de lage rente. Die zet het klassieke verdienmodel van banken al een hele tijd onder druk. Banken verdienen geld door goedkoop spaargeld aan te trekken om het daarna tegen hogere tarieven uit te lenen. Maar de historisch lage rentestanden maken dat de marges op die business zienderogen slinken.

Strafrente

Bovendien is er nog het goedekopegeldbeleid van de Europese Centrale Bank. Die vraagt van de banken een strafrente van 0,5 procent als ze spaargeld dat niet wordt omgezet in kredieten parkeren op een rekening in Frankfurt. Om spaarders te ontmoedigen rekenen banken die negatieve rente vanaf een bepaald niveau door aan hun klanten. In april kondigde ING België nog aan dat het ook in ons land dat 'parkeergeld' aanrekent vanaf 250.000 euro.

In dat klimaat houdt ING zijn retailnetwerk al enige tijd tegen het licht. Eerder had de Nederlandse reus aangekondigd ook uit Tsjechië en Oostenrijk te vertrekken.

ING is niet de enige grootbank die die oefening maakt. Ook het Nederlandse Rabobank besloot zich om dezelfde redenen terug te trekken uit België. Donderdag raakte bekend dat Rabobank in België de spaarrekeningen van 200.000 Belgen volgend jaar sluit omdat geen overnemer werd gevonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud