'ING ziet overname Commerzbank niet zitten'

Sinds de mislukte fusiegesprekken met Deutsche Bank werd ING getipt als potentiële overnemer van Commerzbank. ©REUTERS

De Nederlandse bankgroep is volgens Duitse media niet langer kandidaat om Commerzbank over te nemen.

Sinds Deutsche Bank en Commerzbank , respectievelijk het nummer een en twee op de Duitse bankenmarkt, hun fusiegesprekken eind april stopzetten, werd ING nadrukkelijk getipt als potentiële overnemer voor Commerzbank. ING  zelf weigerde steevast iedere commentaar, maar de voorbije weken werden de geruchten hardnekkiger.

Vorige week kwam zelfs aan het licht dat de Duitse minister van Financiën Jörg Kukies met zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra had gesproken over een eventueel huwelijk tussen beide banken. Eind mei, op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, had Commerzbank-topman Martin Zielke nog gezegd af en toe contact te hebben met ING-CEO Ralph Hamers. Maar van een concreet bod was nooit sprake.

Geen contact meer

Ralph Hamers, de topman van ING. ©DIETER TELEMANS

Volgens de Duitse krant Handelsblatt zal dat bod er ook niet meer komen. De Duitse zakenkrant zegt dat ING zijn interesse in Commerzbank heeft verloren. Sinds april is er geen contact meer geweest tussen beiden instellingen, luidt het. 

In een interview met De Tijd wilde ING-baas Ralph Hamers vorige week geen commentaar geven op de fusiegeruchten. Maar tussen de lijnen door was toen al te lezen dat een huwelijk met Commerzbank, dat nog voor 15 procent in handen is van de Duitse overheid, geen evidentie is.

Weinig voordelen

'Zolang er geen volledige Europese bankenunie bestaat, zie ik niet zoveel voordelen in grensoverschrijdende fusies en overnames', zei Hamers toen. 'Toezichthouders zullen zich steevast beschermend opstellen ten opzichte van de financiële instellingen van hun land en hun eigen eisen stellen voor bijvoorbeeld de kapitaalbuffers. Daardoor kan je alleen voordelen halen door verder in de kosten te snijden als je zo'n grensoverschrijdende overname zou doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud