IT-panne bij Argenta

©Dries Luyten

Het betalingsverkeer bij de Antwerpse spaarbank Argenta kampte maandag met technische problemen. De smartphoneapp haperde en de overschrijvingen werden met vertraging verwerkt.

Verscheidene klanten van Argenta slaagden er niet in om in te loggen via hun app, of konden er geen transacties mee uitvoeren. De bank bevestigde het probleem en vroeg de klanten om geduld. 'De overschrijvingen in de Argenta-app en het internetbankieren worden momenteel met vertraging verwerkt', schreef de bank op haar website.

Omdat het interne betaalsysteem overbelast raakte, werd het systeem van instant overschrijvingen uitgezet. Argenta vroeg de klanten om een haperende overschrijving geen tweede keer in te voeren, om dubbele transacties te vermijden.

Een woordvoerster van Argenta meldde rond 16 uur dat de IT-problemen opgelost waren en de app weer normaal werkte. 'Er was geen sprake van een globale IT-panne', zegt ze.

Een screenshot van de haperende Argenta-app

Kort daarna bleek de app bij sommige klanten toch weer te haperen.

Niet de eerste keer

De problemen doen onvermijdelijk denken aan de grote IT-panne van april vorig jaar. Toen was sprake van twee datacenters met slechte communicatielijnen, waardoor transacties heel traag gevalideerd werden.

Argenta gaf de klanten aanvankelijk uitzicht op een compensatie of geste, maar besliste uiteindelijk om dat niet te doen.

Geert Van Hove, de digitale topdirecteur van de bank, vertrok recent bij Argenta.

Klacht

Een ontevreden klant dreigt intussen met een klacht bij de toezichthouder.

'Hoe vaak zijn er nu al performantieproblemen bij de digitale applicaties van deze bank opgetreden? Men schijnt die problemen maar niet definitief uit de wereld te kunnen helpen', zegt Jeroen Van den Bossche.

'Ondertussen wacht ik als cliënt nog steeds op een geste voor de grootschalige problemen van vorig jaar in april. Ik zal alvast een klacht indienen bij de Nationale Bank.'

Argenta telt 1,44 miljoen klanten in België. Maandag is traditioneel de dag bij uitstek waarop veel Belgen hun transacties ingeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud