Italiaans crisisoverleg over gekapseisde banken

©REUTERS

De Italiaanse regering zoekt tegen maandagochtend een oplossing voor de klanten van de twee Venetiaanse banken die vrijdagavond kopje-onder gingen.

Het gaat om de middelgrote banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. De Europese toezichthouders bevelen de ontmanteling van beide instellingen, omdat ze geen perspectief zien om de kapitaaltekorten aan te zuiveren.

Volgens de Italiaanse pers werkt de regering-Gentiloni aan een splitsing van de goede en de slechte onderdelen van de bank. Voor de overname van de goede onderdelen wordt gekeken naar de grote sectorgenoot Intesa Sanpaolo.

Dat doet denken aan een gelijkaardig scenario in Spanje. Daar werd het noodlijdende Banco Popular recent overgenomen door Santander. Maar Intesa zou daar alleen toe bereid zijn als zijn eigen kapitaalratio's niet verslechteren bij zo'n operatie.

De Italiaanse regering wil vooral bekomen dat de naar schatting 2 miljoen klanten van beide gekapseisde banken niets merken wanneer maandag de banken weer open gaan.

'Bad bank'

De slechte onderdelen, zoals probleemkredieten, zouden dan ondergebracht worden in een 'bad bank'. De grote vraag is welke partijen uiteindelijk zullen opdraaien voor de financiƫle put. Het lijkt onvermijdelijk dat de Italiaanse staat een deel van de verliezen zal moeten dragen. De Italiaanse kranten spreken van een bedrag tussen 8 en 12 miljard euro. Hoe dan ook zullen de Europese toezichthouders daarvoor hun toestemming moeten geven.

De Italiaanse staat zal wellicht niet alleen mee moeten opdraaien voor de probleemkredieten die mogelijk nooit meer afbetaald zullen worden. Er zou ook sprake zijn van het ontslag van 4.000 personen bij de betrokken banken. De regering zal wellicht een inspanning doen om het sociale bloedbad te begeleiden.

Schuldeisers en kusaandelen

De reddingsoperatie zou volgens de Financial Times onder Italiaanse regels gebeuren en dus niet onder de nieuwe Europese regels die schuldeisers van failliete banken mee in het bad trekken.

De kwestie is politiek erg gevoelig:tienduizenden particulieren en kmo's zijn de facto ook coƶperant geworden omdat ze meer en/of goedkoper krediet verkregen als ze tegelijk 'azioni baciate' (letterlijk kusaandelen) kochten.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect