Italië en VK vrezen stresstests niet

Mario Draghi, gouverneur van de Italiaanse centrale bank.

Zowel uit Italië als het Verenigd Koninkrijk komen er geruststellende geluiden over de stresstests die op 23 juli zullen gepubliceerd worden. 'Onze banken zullen geen hulp nodig hebben', klinkt het daar. In Griekenland bereidt de banksector zich ondertussen voor door een consolidatiebeweging in te zetten.

Het is nog wachten tot 23 juli voor de resultaten van de Europese stresstests uitkomen, maar nu al sturen verschillende landen geruststellende geluiden uit.

'De tests op de Italiaanse banken zullen natuurlijk diverse resultaten geven, maar ik heb er alle vertrouwen in dat daaruit zal blijken dat elke bank voldoende kapitaal heeft', verkondigde de gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Mario Draghi, donderdag.

Ook de Britse minister van Financiën, George Osborne, zei dat de banken van het Verenigd Koninkrijk na 23 juli zonder overheidssteun zullen kunnen.

'Het is belangrijk om de markten gerust te stellen met de stresstests', aldus Osborne. 'Er moet ook een plan zijn om de banken te helpen die niet slagen in de test.'

In navolging van de Amerikaanse stresstests moeten de Europese onderzoeken nagaan welke banken zwak staan en nood hebben aan een herschikking om zo het vertrouwen van de markten terug te herstellen.

Concreet wordt onderzocht of banken voldoende veerkracht hebben in geval van een economische groeivertraging en verliezen op onder meer Grieks overheidspapier. Daarbij wordt ook nagegaan of de banken extra kapitaal moeten ophalen om beleggers te beschermen.

Consolidatie

Volgens analisten van Barclays Capital zijn de kapitaalvereisten het grootst bij de Griekse banken, de Spaanse cajas en de Duitse Landesbanken. De eerste hebben 8,6 miljard euro nodig, de tweede en derde respectievelijk 36 en 34 miljard euro.

In Griekenland worden zes banken onder de loep genomen. Piraeus Bank maakte donderdag bekend dat het een belang gaat nemen in ATEbank en Hellenic Postbank. Beide banken staan onder overheidscontrole. Met deze onderneming, die Piraeus in totaal 701 miljoen euro kost, wordt een nieuwe stap gezet in de richting van een consolidatie in de Griekse banksector. Athene is de mening toegedaan dat dit cruciaal is voor de overlevingskansen van haar banken.

Ook in Spanje trekt zich een consolidatiebeweging op gang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud