Jaar van de waarheid voor ethisch bankproject NewB

©Photo News

De coöperatie NewB heeft haar aanvraag voor een banklicentie ingediend bij de Nationale Bank. Hoe NewB aan voldoende middelen zal geraken, blijft onduidelijk.

De coöperatie NewB is in 2011 opgericht door burgers en middenveldorganisaties. Ze wilden een nieuwe duurzame bank opzetten als antwoord op de financiële crisis en de problemen bij de traditionele banken.

Maar ondanks de aansluiting van meer dan 50.000 coöperanten is het project nog niet van de grond gekomen. Dat verandert vandaag nu de banklicentieaanvraag officieel is ingediend bij de Nationale Bank. 'De Europese Centrale Bank heeft dan zes tot twaalf maanden om zich uit te spreken', zegt voorzitter Bernard Bayot.

Als het dossier goedgekeurd wordt, kan de bank in 2020 van start gaan. In een eerste fase zal die een zichtrekening met een bankkaart, een spaarrekening, verzekeringen en kortetermijnkredieten aanbieden. Een jaar later komen er ethische beleggingsfondsen bij.

Nog 5 miljoen in kas

De voorbije jaren hebben gezinnen en middenveldorganisaties 5 miljoen euro in het project gepompt. Daarnaast stopte de Franse verzekeraar Monceau, een partner in verzekeringsproducten, 10 miljoen euro toe. Maar van dat kapitaal blijft na de opstartjaren zonder inkomsten nog zo'n 5 miljoen euro over.

Om de plannen waar te maken zal extra geld nodig zijn, al wil NewB geen enkele indicatie geven hoeveel. 'We moeten de Belgen mobiliseren om mee te doen. Anders lukt het niet', zegt Tom Olinger, CEO van NewB. 'Je mag de wil van burgers niet onderschatten om dingen in gang te zetten. Kijk maar hoeveel mensen de regen trotseren voor de Klimaatmars.'

NewB wil extra coöperanten aantrekken, maar plant nog geen grote kapitaalverhoging. Die is voor later, zegt Bayot. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud