Advertentie
opmerkelijk

Jamie Dimon: 'JPMorgan zal langer meegaan dan de Chinese Communistische partij'

JPMorgan-CEO Jamie Dimon. ©REUTERS

Een grapje van de machtigste bankier ter wereld zal bij de machtigste president ter wereld waarschijnlijk maar matig geapprecieerd worden. Intussen excuseerde Dimon zich.

'De Chinese Communistische partij viert zijn 100ste verjaardag. Dat doet JPMorgan ook. En ik durf te wedden dat wij langer zullen meegaan.' Dat grapje vertelde Jamie Dimon naar eigen zeggen tijdens een recent bezoek aan Hongkong. De CEO van JPMorgan wou er op een conferentie in Boston mee illustreren hoe belangrijk China, waar de Amerikaanse grootbank sinds 1921 actief is, blijft.

Dimon voegde eraan toe dat hij het grapje in China niet zou moeten maken, maar dat Peking waarschijnlijk 'ook in Boston meeluisterde'.

Dimon is de grote overlever in de financiële sector en zowat de invloedrijkste bankier ter wereld. 'Zijn' JPMorgan is op de beurs meer waard dan de grootste 15 banken van de eurozone samen.

Het persbureau Bloomberg, dat het citaat in Boston oppikte, merkt echter op dat de kans groot is dat Peking de humor niet echt zal appreciëren. President Xi Jinping is al het hele jaar bezig de bedrijfswereld te laten zien en voelen wie de baas is.

Banken zijn ook erg gevoelig voor elke suggestie dat ze de belangrijke Chinese markt geschoffeerd hebben. In 2019 zette de Zwitserse grootbank UBS tijdelijk zijn hoofdeconoom op non-actief, nadat die in zijn ochtendlijke podcast een ogenschijnlijk onschuldig grapje over Chinese varkens had gemaakt. Dat werd in Peking gezien als een sneer aan het Chinese volk.

Spijt

Dimon zegt intussen dat hij spijt heeft over zijn 'grapje'. ‘Ik betreur en had dat commentaar niet mogen maken’, zegt hij in een mededeling die JPMorgan woensdag verspreidde. . ‘Ik probeerde alleen de sterkte en lange levensduur van ons bedrijf in de verf te zetten.’

Een woordvoerder van JPMorgan zei aan Bloomberg dat Dimon achter een constructieve en gedetailleerde economische dialoog met China staat en dat de bank zich tegenover China engageert. De CEO erkent dat hij nooit onrespectvol over een ander land zou mogen spreken, aldus de woordvoerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud