Advertentie
voorkennis

Jamie Morgan

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, vorige maand met de Franse president Emmanuel Macron bij de opening van het nieuwe Franse hoofdkantoor. ©EPA

De invloedrijkste bankier ter wereld mag vandaag - noblesse oblige - met het kwartaalrapport de richting aangeven op Wall Street.

Omdat Zoom-kwisjes ons de pandemie hielpen te doorspartelen, deze kwisvraag: hoeveel Europese banken heb je nodig om aan één JPMorgan te raken? Antwoord: 17. Om aan de omgerekend 400 miljard euro beurswaarde van de Amerikaanse gigant te raken moet je alle banken uit de eurozone van BNP Paribas tot Bank of Ireland optellen en dan begin je in de buurt te komen.

De reden zal duidelijk worden klokslag 13 uur. Dan trapt JPMorgan, noblesse oblige, het resultatenseizoen op Wall Street af met het kwartaalrapport. Cijfers die zullen aantonen dat Jamie Dimon, de grote overlever in de mondiale bankensector, ook tijdens deze crisis niet alleen overleeft maar floreert.

Let wel: bij de inkomsten zal er een minnetje staan zonder minnetjes te zijn. De door Bloomberg gepolste analisten verwachten gemiddeld dat de erfgenamen van John Pierpont tussen april en juni 30 miljard dollar verdiend hebben, minder dan de 33,8 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2020.

Laat ons een kat een kat noemen: zeggen dat Jamie een goede pandemie beleefde, is een understatement. Bij de start van de pandemie schoten de beurskoersen alle kanten uit en die boomende marktenzaal genereerde in het tweede kwartaal van 2020 net geen 10 miljard dollar inkomsten, 80 procent meer dan een jaar eerder. Nu zitten de markten in rustiger vaarwater en dat is voor 's werelds invloedrijkste marktenzaal minder lucratief.

De onderste lijn, daarentegen, zal zowat verdubbelen van 4,7 naar 9,6 miljard dollar. Dat is omdat JPMorgan een jaar eerder 10 miljard provisies voor probleemkredieten inboekte, provisies die met dank aan de pandemische recordstimulus van zowel de centrale bank als het Witte Huis niet nodig bleken.

Dus kan Jamie een deel van die provisies terugnemen. En de aandeelhouders trakteren: JPMorgan liet al weten het kwartaaldividend te verhogen van 90 cent naar 1 dollar per aandeel.

Daar stopt het niet. JPMorgan kondigde eind vorig jaar ook aan voor 30 miljard eigen aandelen te zullen inkopen. Een bedrag waarmee Dimon, mocht hij dat willen, ook een half dozijn Europese collega's zou kunnen opkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie